Verdachte ‘kasteelmoord’ mag worden overgedragen aan België

De Nederlander die verdacht wordt van de zogeheten ‘kasteelmoord’ wordt uitgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

De Nederlander die verdacht wordt van de zogeheten ‘kasteelmoord’ wordt overgedragen aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald, meldt ANP.

De verdachte, Evert de C. (1963), wordt in België verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 34-jarige kasteelheer Stijl Saelens. Begin 2012 vond de vrouw van het slachtoffer thuis in Wingene een bloedspoor en een kogelhuls. Twee weken later werd het lijk aangetroffen in een nabijgelegen bos. België was indertijd weken in de ban van de beruchte moordzaak.

Hoofdverdachte gestorven

De moord zou gepleegd zijn door een andere Nederlander, de Eindhovense Ron de B. Zijn DNA werd in de hal van het kasteel gevonden. De B. overleed nog voor onderzoekers hem konden ondervragen. De C. is vermoedelijk als tussenpersoon betrokken bij de moord op Saelens.

Evert de C. is niet de enige Nederlander die straks vastzit in België in verband met de ‘kasteelmoord’. In april werd Franciscus ‘Roy’ L. uitgeleverd, die mogelijk de tweede uitvoerder van de moord is. L. heeft dit niet bekend, hoewel hij wel heeft toegegeven te hebben geholpen met het begraven van Saelens.

De C. werd eerder in België aangehouden. Hij werd toen vrijgelaten omdat zijn DNA niet overeen kwam met dat wat de politie in het kasteel had gevonden. L.’s verklaringen hebben mogelijk geleid tot de nieuwe arrestatie van De C.

    • Casper van der Veen