Turkse aanklagers corruptiezaak rond Erdogan gevlucht

President Erdogan. Foto EPA / Ulas Yunus Tosun

Twee Turkse aanklagers die een belangrijk onderzoek leidden naar vermeende corruptie rond president Erdogan, zijn gisteren naar Armenië gevlucht, een paar uur voordat arrestatiebevelen tegen hen zouden worden uitgevaardigd.

Dat maakten de Turkse autoriteiten bekend, schrijft Reuters. Het gaat om de voormalige hoofdaanklager van Istanbul, Zekeriya Oz, en zijn collega Celal Kara. Zij worden volgens Turkse media verdacht van een poging tot omverwerping van de regering en het vormen van een criminele organisatie.

Ook een derde man wordt daarvan verdacht. Het is niet duidelijk of hij is gearresteerd. Hoofdaanklager Oz, die het onderzoek opstartte, werd in mei ontslagen.

Erdogan: dit is een smerig complot

Erdogan heeft het corruptieschandaal altijd afgedaan als poging tot een coup, georkestreerd door zijn vijand, geestelijk leider Fethullah Gulen, die een groot netwerk heeft binnen de rechtspraak en de politie. Gulen ontkent dat.

Het corruptieonderzoek lekte in december 2013 uit en leidde tot het aftreden van drie ministers. Erdogan, die vorig jaar na ruim tien jaar premierschap president van Turkije werd, heeft bovendien duizenden agenten en honderden rechters van hun plek gehaald, die loyaal zouden zijn aan Gulen.

    • Mirjam Remie