Spannende omwegen met de TomTom Rider 400

Motorrijden heeft wel iets weg van seks. Soms wil je zo snel mogelijk je bestemming bereiken, soms neem je ruim de tijd om alle glooiingen en bochten onderweg te verkennen.

De TomTom Rider 400 is een navigatiesysteem voor motoren dat je helpt om van A naar B te komen met een prettige omweg. Voer een bestemming in, druk op het icoontje van een kronkelend parcours en de Rider schotelt je een ‘spannende’ route voor die motorrijden weer leuk moet maken.

Handig voor een vakantie in de Alpen, of een weekendje toeren met vrienden.

Het werkt zelfs in het dagelijks forensenverkeer. In hartje Amsterdam vraag ik om een spannende reis naar huis. Heuvels zijn in de nabijheid niet te vinden, smalle polderweggetjes wel. De Rider leidt me op de tocht van Amsterdam naar Utrecht door grazige weiden onder Amstelveen. De helm gaat open, de verse landlucht waait naar binnen, alles ademt vrijheid. Heel wat beter dan de chagrijnige gezichten in de file die twee kilometer verderop op de A2 staat.

Nog een testje: vanuit de Betuwe naar Utrecht mijdt de TomTom Rider de snelwegen en verkiest de Diefdijk en de Lekdijk, met als pittoreske tussenstop de pont bij Culemborg. De alternatieve route verleidt tot terugschakelen, zodat je kunt genieten van wat bochtenwerk op de uitgestorven dijk. De Rider is met 400 euro aan de prijs. Daarbij krijg je wel gratis kaartupdates, verkeersinformatie en actuele flitsers. Het 4,3 inch scherm kun je met handschoenen bedienen en werkt ook in de auto. Het apparaat is klein genoeg om in de zak van je motorjas mee te nemen.

De Rider heeft een nieuw besturingssysteem waarmee je kunt inzoomen op de kaart en dat ook beter overweg kan met kaarten die je zelf samenstelt op de pc. TomTom geeft er een abonnement op Tyrepro bij cadeau, waar je stap voor stap de leukste route kunt programmeren. De charme zit ’m echter in die simpele knop: binnen twee tellen een avontuurlijke omweg, en dan weer snel naar huis.

    • Marc Hijink