Rusland verbrandt Nederlandse bloemen en boycot meer landen

Rode rozen in een bloemenkas nabij de Russische hoofdstad Moskou. De kas is gebouwd in samenwerking met Nederlandse telers. Of de bloemen daarmee onder de controleverplichting of het mogelijk aanstaande verbod vallen, is niet bekend. Foto Reuters/Sergei Karpukhin

Op de tweede dag sinds Rusland bloemen uit Nederland controleert op ongedierte heeft het land een grote partij bloemen verbrand. Volgens de Russische voedsel- en warenautoriteit in Moskou, Rosselchoznadzor, waren de Nederlandse bloemen besmet met schadelijke insecten. Rusland maakte vandaag ook bekend meer landen te gaan boycotten.

Dat schrijft Reuters. Het zou gaan om de Californische trips, een klein rood vliegje. Volgens het persbureau vertoonde de Russische televisie dozen met rozen die werden verbrand. De Russische autoriteiten spreken van gezondheidsrisico’s en overwegen nu de import van Nederlandse bloemen alsnog te verbieden. Zo’n verbod werd twee weken geleden al ingevoerd, maar dat werd een week later omgezet in een controleverplichting. Van alle Nederlandse bloemen wordt er zo’n 5 procent naar Rusland geëxporteerd.

Nieuw dieptepunt

De verbranding van de bloemen is een nieuw dieptepunt in de relatie tussen Nederland en Rusland. Sinds Nederland zich bij de VN heeft ingezet voor de oprichting van een MH17-tribunaal, een voorstel dat Rusland heeft gevetood, worden er volgens de Russen regelmatig insecten aangetroffen op Nederlandse snijbloemen.

Rusland is al vaker beschuldigd van het instellen van verboden op basis van overtredingen op het gebied van gezondheid als voorwendsel voor acties die politiek gedreven zijn. Vorige week vernietigden de autoriteiten een grote hoeveelheid illegaal geïmporteerd voedsel, tot onvrede van de bevolking die kampt met hoge voedselprijzen en een slechte roebelkoers. De verwachting is dat nu ook de bloemenprijzen zullen toenemen.

Nog zeven landen geboycot

Vandaag maakte Rusland tevens bekend dat het van plan is nieuwe landen toe te voegen aan de lijst van landen waarvan handelswaar wordt geboycot. Om welke landen het precies gaat is nog niet bekend. Volgens persbureau Interfax zou het gaan om zeven landen.

Op 6 augustus was het precies een jaar geleden dat president Poetin een verbod instelde op het importeren van fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel uit de Europese Unie, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen. Dat was een reactie van Russische kant op de sancties die het Westen oplegde vanwege de Russische annexatie van schiereiland de Krim en de inmenging in de oorlog in Oost-Oekraïne. Onlangs verlengde Poetin dit verbod met een jaar.

    • Sam de Voogt