Rechters mogelijk omgekocht

Er zijn aanwijzingen dat Marokkaanse rechters zijn omgekocht om Amsterdammer Hamza B. niet tot levenslang te veroordelen voor zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dat staat in documenten die Nederland heeft verstrekt aan Marokkaanse autoriteiten, meldt Het Parool. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie bevestigt dat justitie zorgen heeft geuit aan Marokko over mogelijke omkoping.

De rechtbank zou voor 180.000 euro zijn omgekocht door familie van de naar Marokko gevluchte Hamza B. Daardoor zou hij in december vorig jaar geen levenslang hebben gekregen, zoals zijn twee medeverdachten in Nederland, maar twintig jaar. Het hof zou 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden om de straf nog verder terug te brengen. Donderdag dient het hoger beroep.

B.’s advocaat Gabriel Meijers noemt de beschuldigingen „buitengewoon vaag”. Hij is bang dat de rechters zijn cliënt alsnog zullen veroordelen tot levenslang, om niet de indruk te wekken van omkoping. Meijers wil dat openbaar wordt welke aanwijzingen er zijn voor omkoping. „Mijn cliënt wil ook geen rechters die omkoopbaar zijn.”