Rajoy: eurogroep spreekt vrijdag over Grieks steunpakket

De Griekse premier Alexis Tsipras op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Athene.
De Griekse premier Alexis Tsipras op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Athene. AFP / Angelos Tzortzinis

De eurogroep ontmoet elkaar vrijdag om te praten over de overeenkomst over het Griekse steunpakket. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gezegd. Het gaat volgens Rajoy om een bedrag van 85 miljard euro.

Update 18.42 uur: Premier Tsipras heeft het parlement aanstaande donderdag in een spoedzitting bijeengeroepen om te praten over het steunpakket.

Een Griekse functionaris noemde dat bedrag eerder ook, voor een periode van drie jaar. Verwacht werd dat het om een bedrag van 86 miljard euro zou gaan. De functionaris zei ook dat Griekse banken tien miljard euro krijgen voor herkapitalisatie, die aan het einde van dit jaar zou plaatsvinden. Volgens de Grieken is een akkoord in zicht.

Volgens berichten die in Athene de ronde doen, zijn de schuldeisers Griekenland deels tegemoet gekomen: minder bezuinigen en een sterke nadruk op hervormingen. Een greep uit de maatregelen:

  • afschaffing belastingvoordelen voor boeren;
  • hogere belasting voor de scheepvaart;
  • hardere ingrepen bij belastingschulden;
  • verhoging van de pensioenleeftijd;
  • jaarlijkse korting op de sociale zekerheid van 0,5 procent van het bbp;
  • liberalisering van de gasmarkt in 2018;
  • deregulering van gesloten beroepen als notarissen.

De Britse financieel analist Hugo Dixon over de lijst:

Twitter avatar Hugodixon Hugo Dixon Greek talks heading for sensible outcome: lots of reform, not much extra austerity & debt relief if Athens implements.

Reacties

Rajoy zei dat zijn parlement waarschijnlijk voor het steunpakket zal stemmen. Zijn centrum-rechtse partij Partido Popular (PP) heeft een meerderheid in het parlement en zal andere partijen vragen ook voor het pakket te stemmen. “De EU neemt weer een grote gok”, zegt Rajoy. “Laten we hopen dat deze gok zal helpen de situatie voor eens en altijd weer te normaliseren.”

De Finse minister van Financiën Stubb benadrukt dat er nog werk verricht moet worden.

“Een ‘overeenkomst’ is een groot woord. We moeten de details nog uitwerken.”

 

Akkoord

Na maanden onderhandelingen en een vergadering van zeventien uur bereikten Griekenland en de eurolanden vorige maand een akkoord over een derde steunpakket voor de Grieken, in ruil voor hervormingen. Dat steunpakket moet een faillissement van het land en een Grexit voorkomen. Over de precieze invulling van dit pakket is de afgelopen tijd gesproken.

In Beeld: zeventien uur vergaderen
[inbeeld]