Proef gemeenten met minder politie bij voetbal

Burgemeesters en voetbalbond willen met experiment stadionbezoek toegankelijker en gastvrijer maken.

Zes gemeenten gaan volgend jaar experimenteren met soepelere maatregelen bij wedstrijden in het betaald voetbal. Vermindering van politie-inzet is deel van het experiment.

Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB na berichtgeving van de NOS. De proef is bedoeld om het voetbal „toegankelijker en gastvrijer” te maken. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade doen mee met het experiment, dat na de winterstop van start moet gaan. Er worden onder andere minder hekken geplaatst, meer gesprekken gevoerd met supporters en er wordt minder politie ingezet.

De KNVB heeft de afgelopen maanden gesproken met alle burgemeesters, het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie. „Er worden nu allerlei maatregelen genomen die invloed hebben op veel mensen, terwijl we maar 1 procent moeten aanpakken”, zegt een woordvoerder van de KNVB.

Er zullen ook minder ‘combi-wedstrijden’ komen, waarbij reizigers van clubs uit veiligheidsoverwegingen verplicht zijn samen te reizen. Daardoor kunnen meer fans op eigen gelegenheid naar wedstrijden. In het seizoen 2013-2014 waren er 381 verplichte combiregelingen in het betaald voetbal. „Nu kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een fan van FC Groningen uit Assen bij een uitduel tegen Feyenoord eerst naar Groningen moet reizen en dan de bus naar Rotterdam moet pakken, en daarna de bus terug moet nemen naar Groningen.”

Vorig seizoen nam het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden toe ten opzichte van het seizoen daarvoor: 471 geregistreerde incidenten binnen het stadion (een toename van 23 procent) en 316 daarbuiten (een toename van 12 procent). Het gaat bijvoorbeeld om vechtpartijen, vuurwerk, bekogeling en bedreiging. Er werden vorig seizoen in totaal 819 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld.

De politie verklaart de toename van het aantal incidenten deels door de toegenomen rivaliteit tussen supportersgroepen. De meeste aangehouden fans, bijna 40 procent, is tussen de 19 en 24 jaar oud. Over een periode van tien jaar is het aantal incidenten overigens afgenomen.

Dit weekend werd zonder politie gevoetbald als gevolg van de cao-stakingen bij de politie. Vijf wedstrijden werden uitgesteld, vier vonden gewoon doorgang waarvan drie zonder politie-inzet. En die verliepen zonder problemen. Volgens de KNVB laat dit zien dat „het kennelijk ook goed kan gaan als de burgemeester het vertrouwen geeft”, zegt de woordvoerder. „Als je vooraf goede afspraken maakt en in gesprek gaat met supporters, kan het goed gaan.”

„Dit experiment juichen wij toe”, zegt Eric van Dorp, voorzitter van het landelijke Supportersplatform Betaald Voetbal, een overkoepelend supportersorgaan waar tweederde van de eredivisieclubs bij is aangesloten. Van Dorp, Feyenoord-fan, komt al sinds 1968 in de Rotterdamse Kuip. „Er is onnodig veel politie aanwezig, ze staan zich vaak te vervelen.”

Bij sommige bezoekers werkt de politie als een „rode lap op een stier”, zegt Van Dorp „De politie is vaak hinderlijk aanwezig, dat leeft heel erg bij supporters. Je moet bij het stadion tussen de ME-busjes doorslalommen.”