Nog meer protestacties voor betere cao

De politie breidt haar acties voor een betere cao uit. De vier politiebonden hebben gisteren na een bijeenkomst besloten zes nieuwe acties voor te bereiden. Die zijn gekozen uit een lange lijst ideeën die de bond heeft ontvangen van leden. Als blijkt dat de acties juridisch en praktisch haalbaar zijn, zullen ze binnen enkele weken worden uitgevoerd, aldus de Nederlandse Politiebond. Voorstellen zijn onder meer:

Werkonderbrekingen rond Prinsjesdag en Sail Amsterdam.

Medewerkers bij de vreemdelingenpolitie werken niet mee aan het uitzetten van asielzoekers.

Medewerkers bij de afdeling arrestantenverzorging stoppen met het vastleggen van persoonsgegevens en het maken van foto’s van aangehouden verdachten.

Politiemedewerkers sturen geen dossiers meer door naar het OM.

Sinds maart voeren de bonden de druk op minister Ard van der Steur (Veiligheid, VVD) op voor een betere cao, door acties met steeds meer impact voor burgers en schatkist. Zo bekeurt de politie al maanden niet meer bij hardrijden en gingen door de politieacties dit weekend vijf eredivisieduels niet door.

De wedstrijden die wél doorgingen, verliepen zonder problemen. Volgens de KNVB laat dit zien dat „het kennelijk ook goed kan gaan als de burgemeester het vertrouwen geeft”. Gisteren werd bekend dat zes gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade) volgend jaar gaan experimenteren met soepelere maatregelen rond betaalde voetbalwedstrijden. Vermindering van politie-inzet is onderdeel van de proef, die tijdens het EK in 2020 zal worden geëvalueerd.

    • NRC