Opnieuw boot met vluchtelingen omgeslagen - ‘vijftig vermisten’

Achtergebleven rubberboten en reddingsvesten langs de kust van het Griekse Eftalou, op een foto van vorige maand.
Achtergebleven rubberboten en reddingsvesten langs de kust van het Griekse Eftalou, op een foto van vorige maand. Foto ANP / Lex van Lieshout

Op de Middellandse Zee is vandaag opnieuw een boot vol vluchtelingen omgeslagen. Volgens Italiaanse media heeft de kustwacht al zo’n vijftig mensen uit zee gered, maar worden er ook nog zeker vijftig anderen vermist. De vluchtelingen waren in een rubberboot onderweg van Libië naar Italië, meldt persbureau ANSA.

Volgens geredde opvarenden zaten er in totaal zo’n 100 mensen op de rubberboot. Een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) noemt dat aantal tegenover persbureau AFP aannemelijk. Hij zegt:

“Normaal gesproken zitten er tussen de 100 en 120 vluchtelingen op dit type boot. Natuurlijk kunnen we blijven hopen dat deze boot minder zwaarbeladen was, maar dat lijkt helaas erg onwaarschijnlijk.”

Twitter avatar fladig Flavio Di Giacomo A shipwreck occured in the channel of Sicily.50 #migrants have been rescued by the Italian Navy.Maybe there are about 50 missings @iom_news

Tweede reddingsactie van de dag

Eerder op de dag moest de Italiaanse kustwacht volgens AFP ook al in actie komen, nadat een andere boot met vluchtelingen in de problemen kwam. Daarbij werden toen 119 mensen gered, die worden overgebracht naar het eiland Lampedusa. Ook de vijftig opvarenden van de tweede boot worden daar vannacht heengebracht.

De twee reddingsacties van vandaag volgen nog geen week na een grote bootramp in de Middellandse Zee. Afgelopen woensdag zouden er namelijk zo’n tweehonderd vluchtelingen zijn verdronken toen hun schip omsloeg. Vierhonderd andere opvarenden – voornamelijk Syriërs – konden worden gered.

    • Joost Pijpker