Imaginaire vriend stopt ermee

Een meisje in de brugklasleeftijd heeft al negen jaar een ingebeelde vriend genaamd Ex. Volwassen postuur, pak en stropdas, en een zwart masker met lichtgevende ogen. Ze spelen op het gazon, hij eet mee aan tafel en ze praten op haar kamer – al bestaat de dialoog van zijn kant uit beschreven kaartjes.

Alles lijkt koek en ei maar op het uitzendbureau voor imaginaire vrienden (met een wachtkamer vol rare snoeshanen) wordt aan Ex’ stoelpoten gezaagd. Wordt het geen tijd te stoppen, vraagt zijn baas, een reusachtige teddybeer die zelf een loopbaan als fictieve vriend achter de rug heeft.

So You’ve Grown Attached, een korte film in zwart-wit, verrast door het perspectief te kiezen van de vriend.

Ex krijgt te horen dat hij wel rekening moet houden met degene die zich hem heeft ingebeeld. En niet moet toegeven aan de gevoelens die hij heeft ontwikkeld. Te lang blijven kan tot pijnlijke situaties aanleiding geven, als de ander belangstelling krijgt voor het andere geslacht bijvoorbeeld. De schade die je dan kunt aanrichten, herstel je niet zomaar even.

Ex verlaat het spreekuur met het plan zichzelf overbodig te maken. Dat blijkt lastiger dan verwacht.

    • Herbert Blankesteijn