Kiev verbiedt 38 boeken van rabiate Russische nationalisten

Oekraïne heeft 38 Russische boeken de toegang tot het land ontzegd. Op de lijst van verboden importliteratuur staat werk van ultranationalistische journalisten en publicisten en van een adviseur van president Poetin.

Volgens de belastingdienst, die de lijst heeft opgesteld, gaat het om „anti-Oekraïense boeken” die worden ingezet in de „informatieoorlog” die Rusland voert. In de 38 titels zou sprake zijn van „een ideologie van mensenhaat, fascisme, xenofobie en separatisme”, aldus de fiscale autoriteiten.

De boeken die niet in Oekraïne geïmporteerd mogen worden, zijn allemaal geschreven door radicale apologeten van het Kremlin. Het boek Oekraïense catastrofe. Van Amerikaanse agressie tot wereldoorlog van Sergej Glazjev staat op de lijst. Glazjev is de adviseur van Poetin die vanaf het begin pleitte voor een onverzoenlijke houding jegens de nieuwe regering in Kiev.

Ook Kiev Kaputt van nationaal-bolsjewiek Edoeard Limonov zal bij de grens in beslag worden benomen, net als werk van de Groot-Russische fascistoïde filosoof Aleksandr Doegin, schandaaljournalist Sergej Dorenko en de stalinisten Nikolaj Starikov en Maksim Kalasjnikov.

De lijst met 38 titels is niet de eerste maatregel tegen Russische cultuuruitingen en -dragers. De doorgifte van Russische televisie-kanalen is al langer gestaakt. In de pro-Russische volksrepublieken Donetsk en Loegansk is exact hetzelfde gebeurd met Oekraïense zenders. De landelijke televisie mag ook een aantal Russische speelfilms niet meer uitzenden.

Kiev hanteert ook een lijst met mensen die Oekraïne niet meer in mogen, omdat ze in de ‘bezette’ gebieden Krim en Donbas hebben opgetreden. Daarop staan crooner Josif Kobzon en zanger Nikolaj Rastorgoejev van de band Ljoebè.

Ook de acteur Gérard Depardieu en een tiental Franse parlementariërs uit de partij van ex-president Nicolas Sarkozy zijn als „gevaar voor de nationale veiligheid” personae non gratae in Oekraïne.

    • Hubert Smeets