Japan maakt weer kernstroom

Controlekamer van de kerncentrale in Sendai. Foto AFP

In de stad Sendai, in het noorden van Japan, is vanmorgen voor het eerst sinds de nucleaire ramp van maart 2011 bij Fukushima weer een kernreactor in gebruik genomen. Hiermee markeert Japan zijn terugkeer naar kernenergie. Na ‘Fukushima’ werden alle 43 nog werkende reactoren stilgelegd voor nieuwe veiligheidscontroles. Het veiligheidsregime is sindsdien strenger geworden.

Voor de poort hadden zich veel betogers tegen kernenergie verzameld, onder wie oud-premier Naoto Kan, die tijdens de ramp aan het bewind was en zich later tegen verder gebruik van kernenergie keerde. Volgens de betogers is kernenergie nog altijd te gevaarlijk. Ook in Tokio werd gedemonstreerd bij de ambtswoning van premier Shinzo Abe. Uit opiniepeilingen blijkt dat de Japanse bevolking in meerderheid het gebruik van kernenergie wil staken. Het opgeven van kernenergie betekent echter dat Japan grote hoeveelheden olie en vloeibaar gas moet importeren. (AP, Reuters)

Correcties en aanvullingen

Kerncentrale

In Japan maakt weer kernstroom (11/8, p.12) staat dat een reactor in gebruik is genomen in de noordelijke stad Sendai. Het gaat om de Sendai-centrale, die in de plaats Satsumasendai in het zuiden van Japan staat, zo’n 1000 kilometer ten zuidwesten van Tokio.