MH17-team doet onderzoek naar mogelijke onderdelen Boek-raket

Een Boek-raketsysteem tijdens een militaire show in Rusland. Foto EPA / Yuri Kochetkov

Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een Boek-raketsysteem. De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne.

Boek-raket

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17.

De onderdelen zijn waarschijnlijk al maanden in het bezit van het onderzoeksteam, omdat de bergingsmissie eind april eindigde. Het OM laat weten dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash.

De onderzoekers koersen al langer af op het “waarschijnlijke scenario” dat de Boeing 777-200 door een Boek-raket is neergehaald. Justitie denkt zeker nog tot eind december nodig te hebben om het onderzoek af te ronden en te beginnen met bijvoorbeeld verzoek tot uitlevering van verdachten.

Rusland heeft toegegeven dat het vliegtuig vermoedelijk met een Boekraket is neergeschoten, maar dat de raket door Oekraïne is afgevuurd.

Joint Investigation Team

Voor het onderzoek naar de herkomst van de onderdelen heeft het Joint Investigation Team (JIT) internationale hulp ingeroepen van experts, zoals forensisch onderzoekers en wapenexperts, aldus het OM. In samenwerking met de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt het team de onderdelen.

Het JIT bestaat uit onderzoekers uit België, Australië, Oekraïne, Maleisië en Nederland die nauw samenwerken om de daders van de aanslag op MH17 voor de strafrechter te krijgen.

Lees de NRC-reconstructies:Er vliegt een vogeltje in uw richting, Kostbare tijd ging verloren en Een vlucht als alle andere. En lees hier de gehele special over MH17 van vorige maand.