Journalist dood na kritiek op voetballer

Een Azerbeidzjaanse journalist is zondag overleden aan zijn verwondingen, nadat hij was aangevallen door onbekenden vanwege kritiek op een voetballer. Dat heeft de zus van het slachtoffer bevestigd aan een lokaal persbureau.

Rasim Alijev (30) overleed in het ziekenhuis van Bakoe. De journalist, die werkte voor een aantal nieuwssites, had op Facebook kritiek geuit op het gedrag van profvoetballer Javid Husejnov. De speler van de club Gabala zou een collega-journalist ernstig hebben beledigd na afloop van een wedstrijd.

Alijev schreef op Facebook dat de voetballer na de wedstrijd tegen een team uit Cyprus niet met de Turkse vlag had moeten zwaaien. Turkije en Cyprus hebben een moeizame relatie. „Huseynov weet zich niet te gedragen”, aldus Alijev. Na zijn bericht zou Alijev zijn gebeld door een man die zei dat hij de neef van de voetballer was. Die beledigde hem eerst en nodigde hem daarna uit in de stad. „Ik ging alleen”, vertelde Alijev zaterdag in het ziekenhuis. „Toen ik aankwam werd ik direct op de grond gegooid en begonnen vijf of zes man op me in te slaan.”

Mensenrechtenorganisaties brengen de dood van Alijev in verband met de kritiek die hij uitte op de politie. Hij had recentelijk foto’s online gezet die hardhandig optreden van de politie laten zien. „De moord op Alijev bewijst dat kritische stemmen meer gevaar lopen dan ooit”, aldus een van de organisaties, Sport for Rights.

President Ilham Alijev, die in 2003 de macht overnam van zijn vader, ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties. Hij zou dissidenten laten opsluiten en journalisten laten verdwijnen. (Reuters, AFP).