Argos TV: Medialogica

None

Op 29 januari 2015 wordt een nieuwsorganisatie zelf opeens onderdeel van het nieuws: het achtuurjournaal gaat lange tijd op zwart nadat een man het NOS-gebouw is binnengedrongen en onder bedreiging van een wapen zendtijd eist. Medialogica maakt een reconstructie van die avond waarin betrokkenen – onder wie verslaggever Martijn Bink, hoofdredacteur Marcel Gelauff en chef van de Haagse redactie Bram Schilham – terugkijken. Na de arrestatie van dader Tarik Z. ontstaat frustratie omdat het lang duurt voordat de zender weer in de lucht kan. Als de NOS eindelijk live gaat, valt de keuze om Z. herkenbaar in beeld te brengen op. Ook NOS-medewerkers zijn verbaasd. Schilham vindt de keuze verdedigbaar, maar zegt wel dat het ook anders had gekund: „Als je hier twee uur over had kunnen nadenken, was je misschien op een ander besluit uitgekomen. Dit moest in twee minuten.” Bink, die in de regiekamer stond toen Z. binnenkwam, vertelt over zijn vreemde avond. Zo moest hij op tv aan een woordvoerder van de politie vragen wat er precies gebeurd was in het gebouw, terwijl hij het zelf had meegemaakt.

Thijs Schrik