Indiegitaarbeesten

In het elfjarig bestaan ontwikkelden de Londense Maccabees zich van een charmant rammelbandje tot een groots en meeslepend indiegitaarbeest dat met zijn robuuste sound de Alphatent op Lowlands mag vullen (zondag 23/8 om 15.55 uur). Zanger Orlando Weeks kan zijn zanglijnen zowel gevoelig als bombastisch laten klinken, met trillende stembanden die hij kan oppompen tot meezingsterkte. Op hun vierde album Marks To Prove It zoeken The Maccabees nadrukkelijk het contrast tussen zacht en hard, in de breekbare liedjes ‘Silence’ en ‘Dawn chorus’ tussen de zwaar aangezette dramarock van ‘Spit it out’ en het bijna over zijn eigen gewicht struikelende ‘Something like happens’. Soms raken ze aan de emotionele diepgang van Elbow of The National, dan weer worden The Maccabees zo meegesleept in hun hang naar een stadionvullende sound dat de melodie erdoor in het gedrang komt. Zelfs op hun lichte momenten klinkt het alsof ze een groot gewicht meedragen.

    • Jan Vollaard