Imtech: snel duidelijkheid over banen en bankroet

De ondergang van voormalige beurslieveling Imtech komt, zoals dat dan heet, toch niet onverwacht. Een week van steeds onheilspellender persberichten en een dagelijks koersval van soms wel 40 procent gingen vooraf aan het uitstel van betaling dat de technisch dienstverlener uit Gouda vanochtend heeft aangevraagd.

De inleiding van de ondergang van het concern, dat begin dit jaar nog 22.193 voltijdbanen verschafte, ligt in de ontdekking van grootscheepse fraude in Polen begin 2013. Dat project, een pretpark, was op dat moment het grootste ooit van het concern.

In de daaropvolgende periode was het pompen of verzuipen om het vertrouwen van (potentiële) opdrachtgevers, aandeelhouders, banken en werknemers terug te winnen. De toenmalige raad van bestuur en de meeste commissarissen uit die periode werden aan de kant geschoven of vertrokken zelf.

Twee reddingsacties onder leiding van de banken van Imtech volgden, waarbij 1,1 miljard euro nieuw kapitaal in het bedrijf werd gepompt. De langdurige malaise in de bouw en de installatiebranche maakte het Imtech nog moeilijker.

Eerder dit jaar liet de bedrijfstop positieve geluiden horen, maar eind juli volgde een waarschuwing voor nieuwe tegenvallers. Sindsdien voerde Imtech een overlevingsstrijd die vandaag beëindigd is.

De toekomst van het concern ligt nu in de handen van de bewindvoerders en de raad van bestuur. Het valt te hopen dat zij snel in staat zijn duidelijkheid te geven over de toekomst en zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden kan blijven.

Imtech is slachtoffer van bestuurlijke hoogmoed waarin de aandelenkoers en de status van beurslieveling tot 2013 maatgevend waren. Een constante reeks van overnames speelde daarin een cruciale rol. De overgenomen bedrijven werden niet of te weinig in het concern geïntegreerd. Voormalig president-commissaris Van Lede van Imtech die bij de eerste reddingsactie in functie kwam, noemde het onthutsend wat hij had aangetroffen. „Ik heb er zo’n beeld bij dat er voor de film een stadje in de woestijn is gebouwd en als je een deur opent, dan zit er nog meer woestijn achter”.

Als de maatregelen om banen te redden zijn afgerond, zullen onderzoeken volgen. Hoe kon Imtech instorten? Er loopt nog steeds een onderzoek van financieel toezichthouder AFM naar de boekhoudpraktijken in 2012. Na een faillissement moeten de curatoren straks zelf de oorzaken van het bankroet onderzoeken. Hetzelfde zal de belangenorganisatie van beleggers, de VEB, willen laten doen. Zij moeten daarover snel afspraken maken, zodat geen dubbel werk wordt gedaan en er snel een onderzoeksrapport is.