IAAF kondigt straffen aan voor 28 atleten na nieuwe testen

De wereldatletiekbond IAAF onderneemt disciplinaire stappen tegen 28 atleten nadat nieuwe testen op urinestalen, afgenomen op de WK’s van 2005 en 2007, 32 afwijkende bevindingen hebben aangetoond. De bond ligt de laatste weken onder vuur na onthullingen van nalatigheid wat betreft dopingbestrijding.

Het 'Vogelnest', het olympisch stadion in Beijing, waar op 22 augustus de WK atletiek beginnen.
Het 'Vogelnest', het olympisch stadion in Beijing, waar op 22 augustus de WK atletiek beginnen. Foto AP/Mark Schiefelbein

De wereldatletiekbond IAAF onderneemt disciplinaire stappen tegen 28 atleten nadat nieuwe testen op urinestalen, afgenomen op de WK’s van 2005 en 2007, 32 afwijkende bevindingen hebben aangetoond. De bond ligt de laatste weken onder vuur na onthullingen van nalatigheid wat betreft dopingbestrijding.

In een persbericht dat de IAAF heeft gepubliceerd op de site staat dat het gaat om 28 atleten van wie de namen nog niet bekend gemaakt kunnen worden vanwege het “juridische proces”. Hun urine is afgenomen tijdens de WK’s in 2005 in Helsinki en in 2007 in Osaka. Volgens de bond is een meerderheid van de verdachte atleten al gestopt met hun carrière. Sommigen van hen zouden al bestraft zijn. Zeker is in ieder geval dat geen van de beschuldigde atleten mee zal doen tijdens de WK in Bejing, dat begint op 22 augustus.

Onrust in de atletiekwereld, IAAF ontkent nalatigheid

Sinds de Duitse tv-zender ARD de documentaire Doping – Top Secret: The Shadowy World of Athletics uitzond is het onrustig in de atletiekwereld. De film bevatte beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik onder internationale topatleten. De documentaire was gebaseerd op uitgelekte informatie van de IAAF door een klokkenluider. De database met 12.000 bloedtesten van ongeveer 5.000 atleten is ingezien door ARD en The Sunday Times. De testen zijn afgenomen tussen 2001 en 2012.

Volgens experts in de documentaire zou een derde van de medailles tussen 2001 en 2012 van evenementen zoals de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen gewonnen zijn door sporters met dubieuze testresultaten. De IAAF wees de beschuldigingen van inactiviteit vorige week van de hand en noemde ze “belachelijk”.

Volgens de atletiekbond waren de afwijkende bloedwaarden “aanleiding om de verdachte atleten scherper in de gaten te houden met onaangekondigde, out-of-competition controles”. Verschillende atleten zijn daarna geschorst op basis van die extra controles, stelt IAAF. De bond is fundamenteel van mening dat de bloedwaarden in de database niet als bewijs kunnen dienen. Om bloedwaarden te kunnen gebruiken zouden er meerdere metingen en details beschikbaar moeten zijn.

Atleten en WADA komen in beweging

Toch is het maar de vraag of de IAAF wordt geloofd. Het antidopingagentschap WADA kondigde gisteren aan een onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen naar de beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik. Op dezelfde dag verscheen een filmpje online waarin een groep Duitse atleten, onder leiding van drievoudig wereldkampioen discuswerpen Robert Harting, hard ingaan tegen de IAAF. Volgens de atleten heeft de atletiekbond hun “verraden” door onvoldoende te strijden tegen dopinggebruik onder atleten.

    • Sam de Voogt