Grote reorganisatie bij Google: bedrijf heet straks Alphabet

Google gaat ingrijpend reorganiseren. Topman Larry Page creëert een nieuw moederbedrijf, Alphabet genaamd, waaronder veel uiteenlopende projecten een eigen bestuur krijgen. Internetactiviteiten zoals videosite YouTube, de zoekmachine en fotodienst Google Photos gaan verder in een aparte divisie, die de naam Google houdt.

De laatste jaren is Google allerlei nieuwe projecten gestart. Het ontwikkelt drones, biotechnologie, internetballonnen, zelfrijdende auto’s, internetthermostaten en nog veel meer. Die activiteiten worden nu aparte bedrijfsonderdelen zodat het bedrijf een conglomeraat wordt.

Volgens Page is de grote reorganisatie nodig om het bedrijf controleerbaarder te maken. Nu veel activiteiten een eigen bestuur krijgen, kan elk van die onderdelen zich beter concentreren. Ook is het straks makkelijker om te meten hoe succesvol de diverse experimenten zijn. Maar ook komt Page tegemoet aan toenemende klachten over het gebrek aan duidelijkheid over de kosten en de baten.

De afgeslankte divisie Google krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter: de Indiër Sundar Pichai. Page zelf wordt bestuursvoorzitter van Alphabet, mede-oprichter Sergey Brin wordt ook bestuurder van Alphabet.

Een bijkomend voordeel is dat het door het losser zetten van activiteiten voor het bedrijf makkelijker wordt om bedrijfsonderdelen te verkopen. Dat kan nooit kwaad gezien de snel groeiende regeldruk op het bedrijf. Afgelopen najaar stemde het Europees Parlement in met een motie om te onderzoeken of Google zijn zoekmachine misschien zou moeten afsplitsen. Dat zou machtsmisbruik kunnen tegengaan, is de gedachte.

Al lijkt afsplitsen en onderdelen verkopen niet bepaald de eerste prioriteit van Page. „We hebben al veel gedaan wat eerst gek leek te zijn”, zo schrijft hij in een blog over de reorganisatie. „Veel van die gekke dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers. We gaan door met dingen waarvan anderen denken dat ze gek zijn, maar waar wij zelf superopgewonden over zijn.”