Griekenland: akkoord met schuldeisers is in zicht

De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos
De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos Foto EPA / Yannis Kolesidis

Griekenland en de internationale geldschieters hebben bijna een akkoord bereikt over een nieuwe miljardenlening voor het land. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Over kleine details wordt momenteel nog onderhandeld, zei Tsakalotos na een marathonvergadering van 23 uur. Hij zei tegen verslaggevers dat de onderhandelingen “zeer ver gevorderd” zijn en dat er “nog twee of drie details” zijn waarover moet worden overlegd. Meer informatie over wat die kleinigheden behelsden, gaf de minister niet.

Update 12.09 uur: Een bron binnen het Griekse ministerie van Financiën zegt dat de deal rond is en dat Griekenland de komende drie jaar op zo’n 85 miljard euro aan noodsteun kan rekenen. Banken krijgen snel 10 miljard euro bestemd voor herkapitalisatie, aldus de anonieme bron.

De Europese Commissie zei volgens persbureau AFP dat de gesprekken met Griekenland hebben geresulteerd in een technisch, maar niet in een politiek akkoord. Dat laatste is wel nodig, aldus een zegsman van de Commissie.

‘Geldschieters inschikkelijk’

De crediteuren hebben nog geen uitspraken gedaan over of er al dan niet een akkoord in zicht is. Desondanks schoot de Griekse aandelenbeurs met ruim 2 procent omhoog. NRC-buitenlandredacteur Marc Leijendekker:

“In het verleden bleek regelmatig dat wat de Grieken als kleine details presenteerden voor de schuldeisers juist grote zaken waren.”

Bronnen in Athene zeiden dat de geldschieters Griekenland op een aantal punten tegemoet zijn gekomen. Er moet minder bezuinigd worden en de nadruk ligt sterker op hervormingen. Voor dit jaar wordt niet meer gerekend met een primair overschot, maar met een primair tekort (uitgaven zonder rentebetalingen minus de inkomsten) van 0,25 procent dit jaar. Voor volgend jaar is dat een klein primair overschot van 0,5 procent.

‘Principeakkoord’

Zaterdagavond meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung al dat er een principeakkoord zou zijn bereikt tussen Athene en haar schuldeisers. Het dagblad zou een document in handen hebben waarin was afgesproken welke hervormingen Griekenland zou doorvoeren in ruil voor een nieuw hulppakket.

In het 27 pagina’s tellende akkoord zou worden afgesproken dat er 500 miljoen euro wordt bezuinigd op de krijgsmacht en dat bepaalde beroepsgroepen niet langer worden beschermd. Zo moet meer concurrentie mogelijk worden en monopolievorming worden tegengegaan. Subsidies aan boeren moeten uiteindelijk helemaal worden afgeschaft. De plannen gelden voor de komende drie jaar.

Duitsland

Als de EU-lidstaten instemmen met de plannen, kan Athene op 20 augustus rekenen op een nieuw hulppakket. Uiterlijk op diezelfde dag moet Griekenland een schuld van ruim 3 miljard euro aan de ECB terugbetalen. Er wordt vooral gekeken naar of Duitsland akkoord gaat met de voorstellen. De regering van Angela Merkel heeft zich de afgelopen tijd hard opgesteld tegenover Athene.

Maar ook binnen de regerende partij van de Griekse premier Tsipras, het linkse Syriza, is veel tegenstand tegen de deal met de geldschieters. De partij is faliekant tegen de strenge bezuinigingen die het land moet doorvoeren in ruil voor steun. Griekse media zeggen dat het parlement vandaag nog zou kunnen beginnen met praten over de maatregelen. Als het parlement het memorandum goedkeurt, kan de eurogroep het vrijdag al ratificeren.

Als de partijen een akkoord bereiken, maken de Europese Commissie, de ECB en het IMF (de zogeheten trojka) 86 miljard euro over naar Griekenland. Zaterdag lieten vertegenwoordigers van de geldschieters al weten dat er een “heel goede samenwerking” was met het Griekse onderhandelingsteam.

Akkoord met Europa en referendum

Athene bereikte vorige maand een akkoord met de eurozone over maatregelen die het economisch noodlijdende land moet doorvoeren in ruil voor steun. Een week daarvoor stemden de Grieken juist tegen soortgelijke voorstellen van de schuldeisers.

    • Casper van der Veen
    • Marije Willems