Grieken claimen deal voor nieuwe hulp

Onderhandelingen verliepen soepel. Reacties positief.

De onderhandelingen over een nieuw hulpprogramma van 86 miljard euro voor Griekenland zijn rond „op twee of drie erg kleine details” na. Dat zei de Griekse minister van Financiën Euclidis Tsakalotos vanmorgen.

Volgens berichten die in Athene de ronde doen, zijn de schuldeisers Griekenland deels tegemoet gekomen: minder bezuinigen en een sterke nadruk op hervormingen.

Voor dit jaar wordt gerekend met een klein primair tekort op de begroting (dat is exclusief rentebetalingen ) van 0,25 procent. Dit sluit aan bij de verwachte economische krimp dit jaar, van 2,1 tot 2,3 procent. Volgend jaar moet er een primair overschot zijn van 0,5 procent.

Tegen het middaguur was er nog geen bevestiging van de andere onderhandelaars. Wel verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissie gisteravond dat de onderhandelingen soepel verliepen. In Berlijn had de woordvoerder van kanselier Merkel gewaarschuwd tegen haast: liever langer praten voor een solide akkoord dan haast maken om de deadline van 20 augustus te halen, wanneer Griekenland drie miljard euro moet terugbetalen aan de ECB.

Het dagblad Kathimerini publiceerde 35 maatregelen die voorwaarde zijn voor financiële steun. Volgens Griekse media zou het parlement vanmiddag al kunnen beginnen met een bespreking van maatregelen die in dit derde memorandum overeen zijn gekomen. Na een stemming donderdag zou de eurogroep vrijdag kunnen vergaderen over het akkoord.

De eerste reacties zijn positief. „Griekse onderhandelingen naar zinnige uitkomst: veel hervormingen, niet veel extra bezuinigingen & schuldverlichting als Athene uitvoert”, twitterde Hugo Dixon, een gezaghebbende Britse financiële analist.

Yannis Palaiologos, auteur van een boek over de Griekse crisis, twitterde: „Dit is goed nieuws – minder bezuinigingen, veel hervormingen (uitvoering is essentieel natuurlijk) & ondertekend door populaire linkse PM.”

Vanmorgen was nog de vraag of premier Tsipras in zijn eigen partij genoeg steun krijgt voor deze maatregelen of dat hij weer afhankelijk is van de stemmen van de oppositie – zoals bij twee hervormingspakketten die vorige maand zijn aangenomen.

Bronnen in Athene zeggen dat deze onderhandelingen, twee weken geleden begonnen, soepeler zijn verlopen dan eerdere gesprekken doordat Yanis Varoufakis afwezig was. Hij is de ex-minister van Financiën die zijn Europese collega’s tegen zich in het harnas had gejaagd. Hij is vorige maand ontslagen.

    • Marc Leijendekker