Ferguson blijft onrustig - vannacht tientallen arrestaties

De herdenking van de dood van Michael Brown in Ferguson, nu één jaar geleden, verliep vannacht weer onrustig. Nieuwe protesten hebben tot tientallen arrestaties geleid. Gisteren raakte een zwarte man zwaargewond na politieschoten.

Demonstranten en politie vannacht in Ferguson. Foto via AFP / Getty Images / Scott Olson

De herdenking van de dood van Michael Brown in de Amerikaanse stad Ferguson, nu één jaar geleden, verliep vannacht weer onrustig. Nieuwe protesten hebben tot tientallen arrestaties geleid.

Arrestaties verspreid over omgeving

In Ferguson zelf ging bijna tweehonderd man de straat op. Drieëntwintig mensen werden gearresteerd. Rond middernacht lokale tijd probeerde de politie de menigte uiteen te drijven en gebruikte zij pepperspray, volgens persbureau AP. Sommige protestanten gooiden waterflessen en stenen terug, volgens persbureau Reuters.

In het vlakbij gelegen St. Louis zijn bij een gerechtsgebouw zestig mensen opgepakt, onder wie de prominente zwarte activist professor Cornel West van de Princeton Universiteit, volgens Reuters. Kerkelijken en burgerrechtenbewegingen leidden daar protesten.

Dan hield de politie nog tientallen mensen aan die eerder op de avond tijdens de spits het verkeer blokkeerden op een snelweg vlakbij Ferguson.

Gisteren man zwaargewond door politieschoten

Gisternacht raakte een zwarte man zwaargewond toen hij door de politie werd neergeschoten. Volgens de politie hadden agenten in burger de man gevolgd, omdat ze dachten dat hij gewapend was. De man, de 18-jarige Tyrone Harris, zou zelf het vuur hebben geopend. Bij de schietpartij die volgde, zou de man zijn neergeschoten. De man ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis. Vier agenten zijn op non-actief gezet.

Lokale autoriteiten hadden gistermiddag na het geweld de noodtoestand afgekondigd in Ferguson.

Michael Brown

Het was dit weekend een jaar geleden dat de ongewapende zwarte tiener Brown door de politie werd doodgeschoten. Dat was het begin van dagenlange protesten tegen politiegeweld in de VS, waarbij de politie vaak van racisme werd beschuldigd.

    • Menno Sedee