Ex-ombudsman Brenninkmeijer toetst NS-onderzoek De Brauw

Twee onderzoeken naar de integriteit van NS worden gecontroleerd door derden, in opdracht van de regering.

De voormalige Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat het onderzoek van advocatenkantoor De Brauw naar NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg toetsen. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA), enig aandeelhouder van NS, heeft dat afgesproken met de raad van commissarissen van NS. Dat blijkt uit een brief van Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.

NS-dochters Abellio en Qbuzz wonnen begin dit jaar de aanbesteding in Limburg, maar bleken zich schuldig te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. De NS-top was betrokken bij andere onregelmatigheden rond de aanbesteding, constateerde de Autoriteit Consument en Markt. Topman Timo Huges moest begin juni opstappen. Pas vorige week werd zijn ontslag door een schikking definitief geregeld; hij ontvangt nog 175.000 euro.

Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek doet onderzoek naar het optreden van NS in Limburg, maar is tegelijk huisadvocaat van NS. Dijsselbloem meldde de Kamer eerder niet te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van het kantoor, maar besloot toen toch een second opinion te laten uitvoeren, om „iedere twijfel over de gedegenheid ervan uit te sluiten”. Brenninkmeijer, nu lid van de Europese Rekenkamer en hoogleraar in Utrecht, is al begonnen en rondt zijn second opinion in september af. Het definitieve onderzoek van De Brauw is nog niet gepubliceerd.

Ook het onderzoek naar interne procedures en controlemaatregelen binnen NS, dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Alvarez en Marsal, krijgt een ‘externe verificator’. Dijsselbloem en de NS-commissarissen hebben hiervoor André de Jong aangesteld. De Jong, voormalig topambtenaar bij Onderwijs en Financiën, is ABDTOP-consultant, adviseur voor topbestuur binnen de rijksoverheid.

D66 en VVD hadden de regering gevraagd om bij beide onderzoeken op te treden als mede-opdrachtgever.