Die Chinese elektronicaproducten zijn ineens goedkoper geworden

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is een paardenmiddel om de Chinese economie uit het slob te trekken en zal internationaal veel kritiek opleveren, maar de Chinese Volksbank doet het toch: de yuan devalueren. Door de yuan minder waard te laten worden ten opzichte van de Amerikaanse dollar worden Chinese producten goedkoper in het buitenland. Tot nu toe heeft de Volksbank de yuan met 2 procent gedevalueerd. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Chinese autoriteiten hopen dat een goedkopere yuan goed zal zijn voor de Chinese economie en de koersval op de Chinese aandelenbeurs van de afgelopen maanden zal stuiten. China loopt wel het risico een oude ruzie met de Verenigde Staten te doen oplaaien. Amerikaanse politici vonden lange tijd dat China de waarde van de munt kunstmatig laag hield om zo een economisch voordeel te behalen. Volgens Amerikaanse wetgeving kan dit reden zijn voor de VS om handelssancties te treffen.

Alibaba wil ook in offline-shoppen stappen

Alibaba koopt weer iets. Verrassend is het inmiddels niet meer, maar nieuws is het wel. De investering van vandaag betreft 4,6 miljard dollar. Alibaba koopt daarmee een belang in Suning Commerce, een bedrijf dat in China 1.600 winkels in bijna 300 steden heeft een witgoed, boeken, elektronica en babyproducten verkoopt, schrijft de Financial Times. Met andere woorden: Alibaba stapt in een ouderwetse winkelketen.

Suning koopt eveneens aandelen in Alibaba. Door de bedrijven met elkaar te verbinden ontstaat een strategische alliantie, zoals de bedrijven het zelf noemen. Suning kan via Alibaba online verkopen en Alibaba heeft er een verkoopkanaal bij.

Droomscenario: een klant loopt een winkel van Suning in met een smartphone in zijn hand. Via een app van Alibaba koopt hij wat hij fysiek in de winkel ziet en krijgt het meteen mee, zonder in de rij voor de kassa te staan.

Thaise windmolenpark in Laos grootste van ZO-Azië

Thailand heeft er een handje van grote elektriciteitsprojecten op te zetten in buurland Laos. Wel investeren en profiteren, maar geen last hebben van grote waterkrachtcentrales of nu een enorm windmolenpark in je eigen land.

Nu investeert het Thaise Impact Energy Asia 1,4 miljard euro om aan de andere oever van de Mekong het grootste windmolenpark (600 megawatt) van Zuidoost-Azië te bouwen. Dat meldt de website Renewables SeeNews. Verwacht wordt dat het park in 2019 af is. 95 procent van de elektriciteit zal aan Thailand of een ander Aziatisch land verkocht worden.

    • Melle Garschagen