Defensie onderzoekt datingfraude met foto’s Marco Kroon

Het ministerie van Defensie gaat onderzoek doen naar datingfraude met foto’s van Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde. Criminelen gebruikten de foto’s om via sociale media vrouwen te versieren.

Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het ministerie van Defensie gaat onderzoek doen naar datingfraude met foto’s van Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde. Dat meldt een woordvoerder aan NRC. Criminelen gebruikten de foto’s om via sociale media vrouwen te versieren. Zodra de vrouwen voor de nepversie van de soldaat vielen, werden zij onder druk gezet om geld over te maken.

Dat geld kwam bij de criminelen terecht. Volgens de Fraudehelpdesk werden kiekjes van Kroon door meerdere accounts met verschillende namen gebruikt. Onder meer iemand die zich Howard Nadler noemt gebruikte foto’s van de onderscheiden militair.

Het is niet de eerste keer dat foto’s van militairen worden gebruikt voor dating- en identiteitsfraude. Toen ging het echter vaak om mensen die hoopten door zich interessant voor te doen indruk te maken op vrouwen. Foto’s van militairen staan vaak online, waardoor ze makkelijk door criminelen gebruikt kunnen worden. Defensie heeft Kroon geadviseerd aangifte te doen van identiteitsfraude. Kroon heeft nog niet op de zaak gereageerd.

Waarschuwing

De Fraudehelpdesk waarschuwt mensen om alert te zijn tijdens online dating en raadt mensen aan nooit geld over te maken naar mensen die ze nog nooit in levende lijve hebben ontmoet:

Wees alert op zielige verhalen. Bedenk waarom u degene moet zijn die financiële ondersteuning moet geven (i.p.v. naaste familie, werkgever, ambassade, etc.). Maak nooit geld over naar iemand in het buitenland die je nog nooit ontmoet hebt. Breng uzelf en uw identiteit niet in gevaar door te snel mensen te vertrouwen. Check eventueel bij het bedrijf waar de datingpartner zegt te werken of dat klopt.

Kroon kreeg de Militaire Willems-Orde in 2009 toegekend. De orde is de hoogste onderscheiding die een Nederlandse soldaat kan krijgen voor dapperheid. Kroon diende in Afghanistan, waar hij zijn eenheid vechtend uit een hinderlaag wist te leiden. Ook won hij meerdere gevechten zonder manschappen te verliezen.

    • Casper van der Veen