CPB: economie groeit volgend jaar harder dan verwacht

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het economisch herstel in Nederland houdt aan, ondanks de lagere gasproductie. Mede door de lastenverlichting van het kabinet groeit de economie volgend jaar zelfs sneller dan eerder verwacht.

Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een vanmiddag gepubliceerde raming. Op basis van deze cijfers maakt het kabinet op Prinsjesdag zijn begroting voor 2016.

De Nederlandse economie zal dit jaar met 2 procent groeien en volgend jaar 2,4 procent, zo voorspelt het CPB. Daarmee stelt het CPB een eerdere prognose van juni bij, althans wat betreft de verwachting voor 2016. In de juniprognose ging het planbureau nog uit van groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 2 procent dit jaar en van 2,1 procent volgend jaar. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde in juni 2 procent groei in 2015 en 1,8 procent in 2016.

Lagere gasproductie nauwelijks invloed

Opvallend is dat de lagere gasproductie de groei dit jaar nauwelijks lijkt te raken. In februari besloot het kabinet om de maximaal toegestane productie van gas uit Groningen in de eerste helft van het jaar te verlagen, tot 16,5 miljard kubieke meter. In de voorbije jaren was (in het hele jaar) meer dan 40 kubieke meter toegestaan. De Rabobank waarschuwde vorige week voor “zeer negatieve beïnvloeding” door het gasbesluit van het bbp-cijfer in het tweede kwartaal van dit jaar. Vrijdag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over dit kwartaal.

Volgens het CPB profiteert de Nederlandse economie van de lage euro (die de export gunstig beïnvloedt), van de groei van de binnenlandse bestedingen en van de stijging van de reële lonen. De investeringen in
woningen trekken ook aan.

De vijf miljard euro aan lastenverlichting, waartoe het kabinet eerder dit jaar besloot, resulteren in 2016 nog eens in extra groei. De werkloosheid daalt volgens het planbureau naar 620.000 dit jaar en naar 600.000 volgend jaar (ruwweg in lijn met de juniraming).

Overheidstekort ligt hoger dan in juniraming

De CPB-raming betekent voor het kabinet niet alleen goed nieuws. Het overheidstekort neemt weliswaar dit jaar af tot 2,1 procent van het bbp en volgend jaar tot 1,5 procent. Maar het tekort komt daarmee hoger te liggen dan in de juniraming (1,9 respectievelijk 0,8 procent). Dit komt volgens het CPB door de afnemende aardgasbaten en ook door de lastenverlichting.