Buffett is zo rijk dat het een probleem begint te worden

Foto EPA

Voor zijn koopgrage bui waarschuwde Warren Buffett in februari nog expliciet. In het jaarverslag van zijn Berkshire Hathaway zinspeelt hij expliciet op een overname van “ergens tussen de 5 en 20 miljard dollar”. Dat de 84-jarige superbelegger een record zou gaan breken stond echter nergens te lezen.

Gisteren maakte Berkshire bekend dat het voor 37,2 miljard dollar inclusief schulden de Amerikaanse vliegtuigonderdelenbouwer Precision Castparts (PCC) overneemt. In de vijftig jaar aan het roer van Berkshire legde topman Buffett nog nooit zo veel geld neer voor een bedrijf.

Orakel

Fans van Buffett noemen hem het ‘Orakel van Omaha’ vanwege de ongekende rendementen die hij boekt. Beleggers die in 1965 vijftig dollar in Berkshire investeerden zijn nu miljonair. Buffetts eigen vermogen groeide in die periode overigens ook aanzienlijk, met 67,3 miljard dollar is hij nu - na vriend en Berkshire-bestuurslid Bill Gates - de rijkste Amerikaan.

Berkshire, een investeringsmaatschappij, bestaat onder meer uit een grote verzekeringstak, spoorwegen, een energiebedrijf en is actief in de industrie. Zo zit het via het Berkshire-bedrijf CTB bijvoorbeeld achter de Nederlandse wereldleider in kippenslachtmachines Meyn. Bij bedrijven onder de koepel van Berkshire werken zo’n 340.000 werknemers.

 

Ook belegt Berkshire voor de lange termijn in aandelen. Zo is de 1,3 miljard dollar die het in  Coca-Cola stak inmiddels zo’n 17 miljard dollar waard. Naast dat Buffett alleen investeert in “simpele bedrijven” waarvan hij het bedrijfsmodel begrijpt is een ander kenmerkend principe van zijn investeringsstrategie dat hij laag instapt.

Te groot

Berkshire - dat nooit dividend uitkeert, maar winsten herinvesteert - begint inmiddels zo groot te worden dat het last heeft van “schaalnadelen”, zegt onderzoeker Björn Kijl van de Universiteit Twente en co-auteur van het boek Leer beleggen als Warren Buffett. Uit de laatste bedrijfscijfers blijkt dat Berkshire eind juni 66,6 miljard dollar (ruim 60 miljard euro) op de bank had staan.

Berkshire is groot geworden door in kleine, ondergewaardeerde bedrijven te beleggen, legt Kijl uit. Destijds hadden Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger keus uit duizenden kleine bedrijven en was het relatief makkelijk om uitschieters te vinden en recordrendementen te boeken.

Nu Berkshire zo groot is wordt dat steeds moeilijker. Het heeft geen zin meer om in kleine bedrijven te beleggen omdat het niet alleen veel mankracht kost en er bij Berkshire maar 24 man werken, maar vooral ook omdat ze te weinig bijdragen aan het rendement van de hele groep. De totale investeringsportefeuille is simpelweg te groot om nog effect te zien van kleine investeringen (ook al zou je er hele mooie rendementen mee behalen). Kijl:

“Berkshire moet zich nu op grote bedrijven richten, maar daar is veel minder keus en zijn de rendementen vaak lager omdat die bedrijven door veel meer partijen gevolgd worden en de markt dus efficiënter is.”

Foto jaarverslag

De staf van Berkshire is ondanks het succes heel gewoon gebleven. Foto jaarverslag

Ook Buffett zelf onderkent dat probleem. “The numbers have become too big.” In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders schrijft hij dit jaar dat “het slechte nieuws” is dat de rendementen van Berkshire “niet meer in de buurt zullen komen van die van de afgelopen vijftig jaar”.

Buffett heeft in vijftig jaar tijd nog nooit dividend uitgekeerd en altijd de filosofie gehanteerd dat het beter is om dat geld vast te houden om te investeren. Maar als Berkshire zo blijft doorgroeien, erkent ook de oprichter, komt er over een jaar of tien, twintig een punt dat dat gouden principe op de schop gaat. “Dan is het niet meer mogelijk is om al onze inkomsten intelligent te herinvesteren”.

Leer te investeren als Buffett:

    • Camil Driessen