Melk is goedkoper geworden, de boer krijgt minder

Foto ANP

Boeren krijgen veel minder geld voor hun melk dan vorig jaar. Halverwege het jaar liggen de melkprijzen voor de boer ruim 30 procent lager dan halverwege vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

De consument betaalde 5 procent minder voor melk dan vorig jaar. Deze prijsontwikkeling valt volgens het CBS samen met de toegenomen melkproductie en een forse krimp in de exportwaarde van zuivel. De prijsontwikkeling van melk bij de boer laat al jaren grote fluctuaties zien.

In de afgelopen tien jaar nam de melkproductie flink toe. In mei van dit jaar was de melkaanvoer 72 miljoen kilogram hoger dan een jaar eerder. Dit betekent dat een doorsnee melkveehouder per dag ruim 125 kilogram meer heeft gemolken dan een jaar eerder. De hogere melkaanvoer in deze periode komt vooral doordat het melkquotum per 1 april 2015 is afgeschaft, aldus het CBS.

De zuivelexport naar Rusland is vrijwel opgedroogd terwijl de omzet van de zuivelexport naar China steeg. Desondanks daalde de totale exportwaarde van zuivel in de eerste vijf maanden van 2015 met ruim 10 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. De exportwaarde naar Duitsland lag bijna 100 miljoen euro lager, hier tegenover stond een plus van ruim 40 miljoen naar China.

Ontwikkeling-melkprijs-15-08-07

    • Marije Willems