Boekers? Hallo??

None

Ook twintig jaar na de oprichting blijft het een gouden combinatie: de bezetting en attitude van een New Orleans brassband gecombineerd met West-Afrikaanse ritmes en afrobeat. De Gangbé Brass Band viert zijn verjaardag met een eerbetoon aan Fela Kuti. De albumtitel verwijst naar zijn uitspraken, het albumontwerp doet denken aan zijn platen en zijn zoon Femi Kuti zingt en speelt mee op de eerste track. Uiteraard heeft het koper de overhand, de baslijn komt van de sousafoon, de puntige melodieën van felle saxofoons en trompetten. De beat heeft de sleep van de jazzfunerals en de tegendraadse polyritmes van Benin. Gangbé’s straatjazz was eind jaren negentig voor het eerst te horen op internationale podia en sindsdien is het een band gebleven die in Benin resideert, maar vooral westerse aandacht krijgt. De albumtournee lijkt voorlopig in Franstalige landen te blijven steken. De Nederlandse boekers zitten toch niet te slapen?

    • Leendert van der Valk