Nieuw: een Zwarte Piet van goud

Zwarte Piet verliest opnieuw terrein. Gisteren maakte warenhuis De Bijenkorf bekend zijn zogenoemde ‘klimpieten’ vanaf aanstaand Sinterklaasfeest goud te kleuren in plaats van zwart. Het gaat om de poppen die rond Sinterklaastijd in De Bijenkorf omhoog klauteren in het atrium, een ruimte die meerdere open verdiepingen beslaat. Zo’n atrium is er in vier filialen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Amstelveen.

Volgens De Bijenkorf past de gouden huidskleur van de Pieten bij het nieuwe, luxe winkelbeeld dat het bedrijf nastreeft.

De Bijenkorf is zich naar eigen zeggen bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. „We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect.”

Producten met zwarte pieten had De Bijenkorf al niet in zijn winkels, ook niet in de overige zes filialen. Wel viert het bedrijf in zijn winkels eigen Sinterklaasfeesten. Inclusief pieten. Daarbij volgt De Bijenkorf het lokale beleid, zegt een woordvoerder. „Dus toen Amsterdam vorig jaar een kwart roetpieten in zijn intocht had, hadden wij dat ook in onze Amsterdamse winkel.”