Protest tegen IAAF: jullie verpesten onze sport en dromen

Discuswerper Robert Harting.

„Beste IAAF”, begint de Duitse discuswerper Robert Harting zijn statement in een filmpje. „We kunnen jullie niet meer vertrouwen.” Dan neemt de Amerikaanse kogelstoter Eric Werskey het over. „Jullie beschadigen onze sport.”

Een groep atleten, onder leiding van drievoudig wereldkampioen discuswerpen Harting, heeft gisteren een zwart-witfilmpje op YouTube gepubliceerd waarin de zes sporters hard ingaan tegen de internationale atletiekfederatie IAAF. Volgens de atleten heeft de atletiekbond hun „verraden” door onvoldoende te strijden tegen dopinggebruik onder atleten.

De videoboodschap volgt op de onthulling vorig weekend van de Duitse nieuwszender ARD en de Britse krant The Sunday Times: 800 internationale atleten zouden in de periode tussen 2001 en 2012 verdachte bloedwaarden hebben gehad. De IAAF – die over de bloedwaarden beschikte – wordt verweten te weinig opvolging te hebben gegeven aan sporters met verdachte waarden.

In het filmpje tonen de sporters op een stuk karton teksten waarin ze zich keren tegen de atletiekfederatie. „Jullie hebben mijn jeugddromen verpest.” En: „Jullie hebben mijn overtuigingen verraden.” De IAAF heeft Harting uitgenodigd om te laten zien wat de organisatie doet tegen doping. (NRC)