Als de media zelf actief op zoek gaan naar de verdachte

Wie: Sharona Dekker

Leeftijd: 17

Functie: ‘slachtoffer’

Gezien bij: o.a. De Telegraaf, RTV Noord-Holland

None

Een compositietekening lijkt eenvoudig, maar is voor de politie een zwaar opsporingsmiddel dat uitsluitend wordt ingezet als alle andere mogelijkheden voor aanhouding zijn uitgeput. Alleen als agenten zéker weten dat het signalement klopt, wordt de tekening naar de media gestuurd. Je maakt met vrijgave immers inbreuk op de privacy van verdachte(n), zo is de redenering.

Wat als journalisten daar anders over denken?

Donderdag publiceerde RTV Noord-Holland online een video van oud-compositietekenaar Sandra Nieuweboer. De zender vroeg haar een tekening te maken van een vermeende potloodventer uit IJmuiden, die in de laatste dagen meerdere vrouwen had lastiggevallen. Onder hen was Sharona Dekker (17), die het signalement gaf van de „rennende rukker” (de Suske en Wiske-grap was op Twitter al gemaakt).

Dekker, die de man die nacht een bloedneus geslagen, stond met gebalde vuisten op de voorpagina van De Telegraaf (Sharona haalt uit, 6 augustus). „Ik sloeg hem met mijn vuist vol op z’n neus en toen liep hij als een zombie weg.” De websites van het Eindhovens Dagblad en het Algemeen Dagblad (AD) namen de compositietekening over en inmiddels dook-ie ook op sociale media op.

De politie was niet gelukkig met de tekening en zei in een persbericht zich er „nadrukkelijk van te distantiëren”. „Hiermee creëer je de kans dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen”, zei een woordvoerder tegen het AD. „Als er iets gebeurt, zijn de gevolgen voor RTV Noord-Holland.” De omroep reageerde: „We hebben onze eigen afweging gemaakt en erbij gezegd dat mensen niet zelf actie moeten ondernemen, maar de politie moeten bellen.”

Die reactie roept vragen op. Mag RTV Noord-Holland die tekening laten maken? Het antwoord is ja. Maar is het ook handig? Natuurlijk zien we vaker verdachten in de media, zoals in Opsporing Verzocht (AVROTROS), een programma dat nauw samenwerkt met de politie en het Openbaar Ministerie. Maar zelf actief op zoek gaan naar de verdachte, zoals RTV Noord-Holland deed, gaat nog een stap verder. Is het de taak van media om op eigen initiatief een pro-actieve bijdrage te leveren aan een lopend politieonderzoek?

Wellicht een tweede kans bij de relschoppers in Santpoort.

    • Sterre van der Hee