Zwaargewonde bij herdenking Ferguson

Opnieuw rellen in Ferguson een jaar na de dood van Michael Brown.
Opnieuw rellen in Ferguson een jaar na de dood van Michael Brown. Reuters

Bij de herdenking van de dood van Michael Brown in het Amerikaanse Ferguson is vannacht een zwarte man door de politie neergeschoten. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, zo heeft de politie verklaard.

Het was gisteren een jaar geleden dat de ongewapende zwarte tiener Brown door de politie werd doodgeschoten. Dat was het begin van dagenlange protesten tegen politiegeweld in de VS, waarbij de politie vaak van racisme werd beschuldigd.

De herdenking begon gisteren rustig met een vreedzame herdenkingsmars. De stemming sloeg om nadat het donker was geworden. Tientallen demonstranten blokkeerden het verkeer en ramen van winkels aan West Florissant Avenue werden ingegooid. Aanvankelijk probeerde de oproerpolitie de demonstranten te verjagen, waarbij beide partijen tegenover elkaar kwamen te staan. Vervolgens klonken er schoten.

Volgens de politie hadden agenten in burger de later neergeschoten man gevolgd, omdat ze dachten dat hij gewapend was. De man zou zelf het vuur hebben geopend op de agenten die in een auto zonder politiemarkering reden. Bij de schietpartij die volgde, zou de man zijn neergeschoten.

Vrijdag werd in Dallas de 19-jarige ongewapende zwarte student Christian Taylor door de politie doodgeschoten. Dat zou zijn gebeurd tijdens een worsteling met een agent toen Taylor probeerde in te breken bij een autohandelaar. (AP/Reuters)