Zes gemeenten starten proef: minder politie bij voetbalwedstrijden

ANP / Olaf Kraak

Zes gemeenten gaan volgend jaar experimenteren met soepelere maatregelen rond betaalde voetbalwedstrijden. Vermindering van politie-inzet is deel van het experiment.

Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB na berichtgeving van de NOS. De proef is bedoeld om het voetbal “toegankelijker en gastvrijer” te maken. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade doen mee met het experiment, dat na de winterstop van start moet gaan. Er worden onder andere minder hekken geplaatst, meer gesprekken gevoerd met supporters en er wordt minder politie ingezet.

De KNVB heeft de afgelopen maanden gesproken met alle burgemeesters, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie. Een woordvoerder van de KNVB:

“Er worden nu allerlei maatregelen genomen die invloed hebben op veel mensen, terwijl we maar 1 procent moeten aanpakken.”

Er zullen ook minder combi-wedstrijden komen, waarbij reizigers van clubs uit veiligheidsoverwegingen verplicht zijn samen te reizen. Daardoor kunnen meer supporters op eigen gelegenheid naar wedstrijden. In het seizoen 2013/2014 waren er 381 verplichte combiregelingen.

“Nu kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een fan van FC Groningen uit Assen bij een uitwedstrijd tegen Feyenoord eerst naar Groningen moet reizen en dan de bus naar Rotterdam moet pakken, en daarna de bus terug moet nemen naar Groningen.”

Tijdens het EK in 2020 wordt de proef geëvalueerd.

Aantal incidenten stabiliseert

Het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden is afgenomen ten opzichte van tien jaar geleden, maar stabiliseert. En het vorige seizoen nam het aantal incidenten juist toe ten opzichte van het seizoen daarvoor. Er waren vorig jaar 471 geregistreerde incidenten binnen het stadion (een toename van 23 procent) en 316 daarbuiten (een toename van 12 procent). Het gaat bijvoorbeeld om vechtpartijen, vuurwerk, bekogeling, bedreiging. Er werden in totaal 819 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld.

De politie verklaart de toename van het aantal incidenten deels door de toename van het aantal wedstrijden. Maar ook is de rivaliteit tussen supportersgroepen toegenomen. De meeste aangehouden supporters, bijna 40 procent, is tussen de 19 en 24 jaar oud.

‘Afgelopen weekend laat zien dat het kan’

Het afgelopen weekend, tijdens de eerste speelronde van de eredivisie, werd zonder politie gevoetbald als gevolg van de cao-stakingen. Niet alle wedstrijden gingen door, maar drie van de negen wel. En die verliepen zonder problemen. Volgens de KNVB laat dit zien dat “het kennelijk ook goed kan gaan als de burgemeester het vertrouwen geeft”.

“Als je vooraf goede afspraken maakt en in gesprek gaat met supporters, kan het goed gaan. Zij willen ook gewoon een goede, mooie wedstrijd.”

    • Mirjam Remie