Wordt de smartphone je nieuwe personal assistent?

foto iStock

Vind jij het al creepy als advertenties in je internetbrowser precies datgene laten zien waarnaar jij op zoek bent? Bereid je dan maar voor, want de huidige software-ontwikkelingen gaan nog veel verder dan cookies die je weg op internet volgen.

Apple, Microsoft en Google hebben inmiddels allemaal hun eigen virtuele assistent. En die worden in elke nieuwe versie slimmer en actiever, waardoor ze in no time alles van je weten. Even voorstellen:

Uit de Apple-familie: Siri

Vier jaar oud is Siri inmiddels. Haar naam is Noors en bedacht door een van haar ontwikkelaars. Het was lang onbekend wie de originele stem van Siri was. Uiteindelijk bleek de stem bij Susan Bennett te horen, een tot dan toe onbekende stemactrice uit Atlanta.

Siri kan nu al moppen vertellen, routebeschrijvingen invoeren in Maps en begrijpt het woord selfie - waarna ze direct je camera opent.

Siri joke

 

Dit najaar zal in de nieuwe versie van iOS de ‘Proactive assistant’ zitten. Stel je wordt gebeld door een onbekend nummer, dan scant deze virtuele assistent razendsnel je e-mails af om te kijken of het nummer ergens voorkomt.

En de pratende Siri? Het gerucht gaat dat zij de voicemail gaat vervangen, door ingesproken berichten om te zetten in tekst. Een echte secretaresse dus. In het meest extreme geval kan Siri zelfs aan de beller vertellen dat je bijvoorbeeld in een vergadering zit, aangezien ze dan ook je agenda kan lezen.

Iets minder menselijk: Google Now

Google Now bestaat sinds 2012. Het is niet echt een persoon, zoals Siri, en deze assistent stelt zichzelf ook niet voor. Met het commando ‘Ok Google’, activeer je Google Now, die dan reageert met een geluidje. Wie de stem is van Google Now, is niet bekend.

Google Now is al zo slim dat het data van je telefoon, je internetgedrag en locatiegegevens weet te combineren. Zo ‘weet’ Google Now snel waar je woont (de plek waar je het meeste bent) en ook hoeveel je fietst, loopt en dat je elke donderdagavond bij je schoonouders eet.

In september wordt de nieuwe Android-versie verwacht. Daarin wordt Google Now on Tap toegevoegd, waarmee Google Now informatie op je scherm scant en automatisch actie onderneemt:

Van paperclip naar Halo-figuur: Cortana

Office assistant Clippy is met pensioen. Cortana is de jongste virtuele assistent van Microsoft. De naam en stem van Cortana zijn afkomstig uit het spel Halo van Microsoft.

Een jaar geleden werd ze geïntroduceerd op de Windows Phone en sinds enkele weken helpt ze ook op de computer, in Windows 10. Het succes van Windows 10 is zelfs voor een groot deel afhankelijk van Cortana.

Ook zij begrijpt de inhoud van je telefoon en applicaties. Uniek is dat je in een ‘notebook’ aan kunt geven welke informatie Cortana wel en niet mag gebruiken. Wil je dat ze onthoudt met wie je het meeste belt en zo dus je ‘inner circle’ leert kennen?

 ’Love it’ versus ‘creepy’

En, zijn we blij met al die digitale assistentie? Tja, dat hangt ervan af:

Een belangrijke vraag is natuurlijk: weten de virtuele assistenten echt wat je wilt of doen ze suggesties in hun eigen belang? En kan op basis van gedrag uit het verleden eigenlijk wel worden voorspeld wat je nú wilt? Hoe handig en gemakkelijk het ook is, niet iedereen wil leven op de ‘automatische piloot’.

    • Jolanda van de Beld