Vuur geopend op politie tijdens herdenking Ferguson

De politie in Ferguson arresteert een man die tijdens een herdenking van de dood van Michael Brown het vuur opende op agenten. De verdachte werd vervolgens neergeschoten door de politie en wordt momenteel in kritieke situatie geopereerd in het ziekenhuis. Foto Reuters/Rick Wilking

Bij de herdenking van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson heeft een gewapende demonstrant het vuur geopend op de politie. Twee mensen raakten gewond, waaronder de schutter, nadat de politie terugschoot.

Dat heeft het politiekorps van St. Louis bekendgemaakt via Twitter en op een persconferentie.

Twitter avatar stlcountypd St. Louis County PD (1/2) A St. Louis County officer was involved in an officer-involved shooting after comin g under heavy gunfire. http://t.co/L4PqopaEF1
Twitter avatar stlcountypd St. Louis County PD Shooting suspect shot at responding officers. Suspect is in surgery. 4 officers on admin. leave. http://t.co/ZlEuHEPCvJ

Er werden meer dan 50 schoten gelost. Op het moment van de schietpartij probeerden agenten een menigte die de weg blokkeerde op West Florissant Street uit elkaar te drijven. Precies op dat moment, rond 23.15 uur lokale tijd, werd politiechef Andre Anderson geïnterviewd door CNN. Daar zijn beelden van:

Twitter avatar sarasidnerCNN Sara Sidner As new interim #Ferguson police chief talks to us shots ring out. Listen. Tears and screaming after http://t.co/mY7zbKXOoO

Tot nu toe redelijk vreedzaam

De herdenkingsdiensten in Ferguson waren dit weekend tot dusver redelijk vreedzaam verlopen. Gisteren, precies een jaar geleden dat Michael Brown door een blanke politieman werd doodgeschoten, vond in Ferguson een herdenking plaats op de plek waar dit gebeurde. Er werd 4,5 minuut stilte in acht genomen, verwijzend naar de 4,5 uur dat Browns lichaam op straat lag.

Toen de menigte in een herdenkingsmars van honderden mensen onderweg was naar een kerk in een buitenwijk van Ferguson werden zes schoten gelost. Het is niet duidelijk wie die schoten afvuurde, maar het lijkt om een ander incident te gaan dan nu. Later op de avond verzamelden een groep mensen zich die de politie begon uit de dagen en de weg blokkeerden. Ook werd een winkel geplunderd.

Ook in andere Amerikaanse steden werd stilgestaan bij de dood van Michael Brown. De dood van Brown legde spanningen bloot tussen de Afro-Amerikaanse inwoners en de blanke autoriteiten en leidde tot hevige rellen.

    • Sam de Voogt