Van moordaanslag verdachte Brit gepakt in Nederland

Buiten het hoofdbureau van de Londense politie
Buiten het hoofdbureau van de Londense politie Foto EPA / Andy Rain

De beruchte Britse crimineel Patrick Adams is vrijdag opgepakt in Amsterdam. Ook zijn 55-jarige vrouw Constance is op verzoek van de Britse opsporingsdiensten en op basis van een Europees arrestatiebevel aangehouden, heeft de Britse politie vandaag bekendgemaakt.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Husband and wife arrested in Amsterdam for attempted murder in Islington http://t.co/sdvxpYrIZM http://t.co/zRM9efGNAn

De nu 59-jarige Adams wordt verdacht van poging tot moord, eind 2013. Het toen 51-jarige slachtoffer werd in zijn zwarte BMW in centraal Londen op klaarlichte dag beschoten door een man en een vrouw. Het slachtoffer werd in de borst geraakt en lag een maand in het ziekenhuis.

Volgens de Britse politie wacht Adams nu in Nederland op uitlevering. Hij lid van een van de beruchtste criminele families van het Verenigd Koninkrijk, schrijft de krant The Telegraph. Hij is de jongere broer van onderwereldbaas Terry Adams. Met nog een broer, Sean, zouden zij al ruim 30 jaar een gewelddadig crimineel netwerk runnen vanuit Noord-Londen. Terry werd in 2007 veroordeeld tot zeven jaar cel voor witwassen.

De familiebende - ook wel A-team en Adams Family genoemd - wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij drugshandel, afpersing en fraude (lees hier meer). De individuele leden worden in verband gebracht met in totaal 25 moorden in het criminele circuit.

    • Laura Klompenhouwer