‘The Economist in handen van machtige families’

De Britse uitgever Pearson verkoopt zijn belang van 50 procent in weekblad The Economist voor een bedrag van ongeveer 400 miljoen pond (zo’n 560 miljoen euro). Dat meldt de Financial Times op gezag van bronnen dichtbij het onderhandelingsproces.

De details van de deal moeten nog worden uitgewerkt. Maar het ligt voor de hand dat de internationale bankiersfamilie De Rothschild en de Italiaanse Fiat-familie Agnelli de dominante aandeelhouders worden na het uitstappen van Pearson. The Economist heeft een oplage van ongeveer 1,5 miljoen stuks.

Lynn Forester de Rothschild heeft al 21 procent van The Economist in handen, en Exor, het investeringsfonds van de familie Agnelli 4,7 procent. Beide families zouden een deel van de aandelen van Pearson overnemen.

Een dergelijke aandelenverkoop moet wel eerst worden goedgekeurd door de raad van toezicht van het weekblad, om de redactionele onafhankelijkheid te waarborgen. Exor bezit ook aandelen in onder meer de Italiaanse kranten La Stampa en Corrière della Sera, en de topman zit in de raad van commissarissen van Rupert Murdochs News Corp.

Pearson verkocht onlangs al zijn belang in The Financial Times. Die zakenkrant verkocht het voor ongeveer 1,2 miljard euro aan de Japanse krantenuitgever Nikkei. Pearson wil zich meer concentreren op de activiteiten op het gebied van onderwijs.