Terug van vakantie : Goal v/h Weekend (plus de mooiste van de zomer)

Wat een debuut: Georginio Wijnaldum scoort in z'n eerste Premier League-wedstrijd. Maar was het ook de mooiste van het weekend?
Wat een debuut: Georginio Wijnaldum scoort in z'n eerste Premier League-wedstrijd. Maar was het ook de mooiste van het weekend? Foto Reuters

Heerlijk, we zijn weer begonnen. Laat maar komen die doelpunten want de zomerstop duurde láng. Daarom in de eerste editie van ’15/’16 niet alleen de beste van dit weekend, maar ook van de afgelopen vakantieweken.

Want er werden allerlei jeugd-WK’s en EK’s gespeeld. De vrouwen werkten ook hun wereldkampioenschap af, de Zuid-Amerikanen de Copa Amrica en noordelijker werd om de Gold Cup gespeeld en dat stonk een beetje. De Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League werd gewonnen door River Plate en in Europa begon zo’n anderhalve maand geleden het voorseizoen al weer. Zulks betekent onherroepelijk: goals!

Eerst de mooiste goals van de vakantieweken

Christian Benteke werd voor tientallen miljoenen door Liverpool bij Aston Villa opgehaald en in z’n eerste oefenpotje deed hij dit. Uit Peru kwam een heerlijke omhaal overwaaien en van dichter bij - namelijk België - kwam een pegel van toptalent Youri Tielemans.

Kiezen tussen de fantastische goal van Philippe Mexes (AC Milan) in een ‘vriendschappelijk’ treffen met Inter Milan en de traktatie van de 21-jarige Jonathan Calleri (Boca Junuiors) was lastig. Maar feit is dat we zo’n rabona toch zelden zien lukken (en Calleri stal er de show mee terwijl verloren zoon Carlos Tévez toch echt z’n terugkeer beleefde in stadion La Bombonera):

En dan nu de goal van het weekend

Komt-ie dan:

3. Georginio Wijnaldum (Newcastle United)
Doelpuntenmaker op een WK, voormalig aanvoerder van PSV en eenmalig kampioen van Nederland. Kent u ‘m nog? Na z’n overstap naar Newcastle werd een beetje schamper over ‘Gini’ gesproken. The Magpies breken louter carrières; je moet er niet heen om te hopen op een topclub daarna. Dat soort retoriek. Wijnaldum ging toch, rende gisteren tegen Ronald Koemans Southampton gedurende 79 meter heel hard en vierde daarna feest:

2. Miloš Stojčev (FK Sarajevo)
Geschoold door het ooit zo roemruchte Rode Ster Belgrado. Gezien dit doelpunt kan het toch haast niet anders dan dat Stojčev daar als tiener wat is bijgebracht in de geest van clubiconen als Vladimir Jugović, Robert Prosinečki, Dejan Savićević of Darko Pančev. De Europa Cup zal de Montenegrijn nooit winnen, maar met video in de Goal van het Weekend? Check.

1. Anwar El Ghazi (Ajax)
Het is niet dat je deze jongen een hart onder de riem moet steken na de blamage tegen Rapid Wien. Want gisteren tegen AZ speelde Ajax “gewoon goed” en dat is belangrijker. En trouwens: iedereen die kritiek heeft op de jonge Ajax-spelers moet eigenlijk z’n mond houden.

Maar dit is geen rubriek over zelfreflectie, louter mooie doelpunten. Daar gaan we over. Dus eervolle vermeldingen voor oud-RKC en Roda JC-speler Krisztian Nemeth, Ross Barkley (Everton) die Heurelho Gomes (Watford) kansloos liet en de voor Liverpool telkens belangrijker wordende Coutinho . En hier is dan El Ghazi want dat is “gewoon een goede” goal:

    • Jules Seegers