Syrische mensenrechtenactivist Mazen Darwish vrijgelaten

De prominente mensenrechtenactivist en journalist Mazen Darwish is na drie jaar vrijgelaten door de Syrische autoriteiten. Hij wordt nog wel verdacht van het “promoten van terroristische daden” en moet eind deze maand voor de rechter verschijnen.

De prominente mensenrechtenactivist en journalist Mazen Darwish is na drie jaar vrijgelaten door de Syrische autoriteiten. Dat meldt persbureau AP. Hij wordt nog wel verdacht van het “promoten van terroristische daden” en moet eind deze maand voor de rechter verschijnen.

Twitter avatar rConflictNews Conflict News BREAKING: Prominent #Syria activist Mazen Darwish freed, wife tells - AFP

Darwish was directeur en oprichter van het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting. Hij was uitgesproken kritisch over het regime van Bashar al’Assad tijdens de protesten van maart 2011, die leidden tot de burgeroorlog. Darwish was een van de weinige journalisten die verslag deed van willekeurige arresten en geweld door de politie en veiligheidsdiensten. In februari 2012 werd hij opgepakt in Damascus, met twee collega’s.

Mensenrechtenorganisaties riepen op tot vrijlating Darwish

In februari dit jaar, toen Darwish en zijn collega’s drie jaar vastzaten, riepen 71 mensenrechtenorganisaties op tot hun vrijlating. In een verklaring noemden ze hun gevangenschap “niets meer dan een schijnvertoning en grote rechterlijke dwaling”.

Ook de VN riepen eerder op tot vrijlating van Darwish. In april won hij de Wereld Persvrijheid Prijs van Unesco voor zijn werk in Syrië “gedurende meer dan tien jaar ondanks grote persoonlijke offers, zoals een langdurig reisverbod, vernedering en herhaaldelijke detentie en martelingen”. Zijn twee collega’s zijn halverwege juli vrijgelaten.

Lees ook een brief van de vrouw van Mazen Darwish bij The Guardian.

Meer dan 250.000 doden in Syrië

De protesten in Syrië tegen het regime van Assad, tijdens de Arabische Lente in 2011, ontaardden in een burgeroorlog. Volgens de VN zijn sindsdien minstens 250.000 mensen gedood en raakten meer dan een miljoen mensen gewond.

Mazen Darwish: Released from prisonAfter the arbitrary arrest that lasted three years, five months, and twenty-three…

Posted by ‎المركز السوري للإعلام و حرية التعبير‎ on Monday, August 10, 2015

    • Mirjam Remie