Slalommen na de storm

Foto Pichi Chuang/Reuters

Hij moet de ontwortelde bomen op het fietspad ontwijken, deze man die zondag op de brommer door de Taiwanese hoofdstad Taipei rijdt. Orkaan Soudelor trok afgelopen zaterdag over de Oost-Aziatische archipel. Bijna drie miljoen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten door de hevige windstoten en de stortregens. Zes mensen kwamen om. Zaterdagavond laat vervolgde Soudelor zijn weg naar het vasteland. Via de zuidoostelijke provincie Fujian in China raasde de orkaan gisteren langs de oostkust, waar het een spoor van vernieling achterliet. Acht mensen kwamen om. Meer dan 163.000 mensen zijn geëvacueerd; ruim twee miljoen Chinese huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Meer dan 530 vluchten werden geannuleerd; 190 hoge snelheidstreinen reden niet. Aanvankelijk was Soudelor een tyfoon, zo wordt een orkaan in Zuidoost- Azië genoemd, met windkracht 12 en windsnelheden van meer dan 117 kilometer per uur. Toen Soudelor gisteren verder landinwaarts trok in China, was zijn kracht afgezwakt tot een tropische storm (windkracht acht of meer, windsnelheden vanaf 63 kilometer per uur).