Gaat Rusland ook Nederlandse bloemen weren?

foto EPA

Komen Nederlandse bloemen vandaag Rusland nog in? Dat is zeer de vraag. Rusland heeft aangekondigd bloemen uit Nederland vanaf vandaag streng te controleren, voordat ze ingevoerd mogen worden. Wat zouden we hiervan gaan merken?

Niemand weet precies wat er vandaag gaat gebeuren. Ook Robert Roodenburg van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) niet. Van de Russische autoriteiten hebben ze geen officieel bericht over de maatregelen ontvangen.

“We zullen de situatie uit de praktijk moeten gaan vernemen.”

Hoeveel exporteren we naar Rusland?

In totaal verkochten Nederlandse exporteurs afgelopen jaar voor bijna 10 miljard euro aan bloemen en planten. Daarvan ging 3 procent naar Rusland, voor een bedrag van 303 miljoen euro. De helft daarvan werd verdiend met snijbloemen.

De VGB zag de bloemenhandel met Rusland de afgelopen jaren juist verdubbelen, ondanks de wereldwijde crisis. Roodenburg:

“Het zou doodzonde zijn als dat nu structureel onderuit wordt gehaald. De vraag is dan hoe lang het duurt voordat die handel weer terug is op dit niveau.”

In 2013 bedroeg de exportwaarde van Nederlandse snijbloemen - onder andere rozen en chrysanten - ruim 3 miljard euro. 6,5 procent ging toen naar Rusland.

Volgens Roodenburg is het percentage van de Nederlandse bloemen dat aan Rusland wordt verkocht op dit moment 5 procent. Roodenburg:

“Dat moeten we kunnen dragen. Bovendien groeien andere markten juist. We overleven het dus wel, al zal het ons ook wat slachtoffers kosten, tragisch genoeg.”

Wie zijn de slachtoffers?

Bij de mogelijke slachtoffers horen in ieder geval de chrysantenkwekers. Chrysanten worden het meest naar Rusland geëxporteerd:

Voor Nederlandse kwekers van chrysanten is Rusland een enorme afzetmarkt, want meer dan de helft van hun bloemen gaat naar Rusland. Roodenburg:

“Als die bloemen de grens niet meer over mogen, blijven ze op de markt hangen. Dat betekent een overschot, waardoor de prijzen zakken voor alle chrysantenkwekers. Die hele sector stort dan in elkaar.”

En handelaren die specifiek gericht zijn op handel met Rusland kunnen natuurlijk slachtoffer worden. Naar schatting gaat dat om 10 procent van de Nederlandse bloemenexporteurs, ongeveer 40 tot 50 handelaren. Maar volgens Roodenburg komt de Russische sector zelf het meest in de problemen. Van alle bloemen die Rusland importeert, komt 80 procent uit Nederland.

“Als die levering stopt, staat de hele sector praktisch droog.”

En er is nog meer pech voor de Russen. Roodenburg legt uit dat Russische importeurs bloemen zelf ophalen in Nederland, of een transportdienst inhuren. Het zijn dus geen Nederlandse maar Russische vrachtwagenchauffeurs die eventueel vandaag bij de grens moeten wachten.

Wat weten we uit ervaring?

Ook als we van het ergste uitgaan - geen bloemenexport meer naar Rusland - zullen de gevolgen voor de Nederlandse economie op grotere schaal waarschijnlijk beperkt blijven. Dat weten we uit ervaring met de Russische boycot op Nederlandse groenten, fruit, vlees en zuivel. Uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut van Wageningen University bleek dat onze export daar niet onder leed. De producten die niet meer naar Rusland konden, vonden een andere bestemming, was de conclusie.

Het Russische aandeel van onze totale export is slechts 1,5 procent. Ondanks dat de handel met Rusland afnam, bleven we evenveel exporteren.

    • Jolanda van de Beld