Herdenking Ferguson en schietpartij in Arlington

Foto Rick Wilking/reuters

Deze man wijst naar het politiebureau tijdens de herdenkingsmars voor Michael Brown in Ferguson. Gisteren was het precies een jaar geleden dat een blanke politieagent de zwarte tiener neerschoot. Op de plaats waar dat gebeurde, werd gisteren om 12.02 uur lokale tijd 4,5 minuut stilte in acht genomen - het tijdstip dat de 18-jarige dodelijk werd getroffen. De 4,5 minuten symboliseren de 4,5 uur dat zijn lichaam op straat lag. Na de dood van Brown braken dagenlang rellen uit in de Verenigde Staten. Betogers beschuldigden de overwegend blanke politiemacht van racisme. Na de schietpartij in Ferguson volgden rellen in New York en Baltimore vanwege andere gevallen van politiegeweld. President Obama sprak zich uit tegen racisme binnen de politie. Gisteren was het opnieuw onrustig in Ferguson. De herdenking viel samen met een schietpartij in Arlington, Texas. Daar schoot een blanke agent vrijdag weer een onbewapende jongen van 19 dood na inbraak bij een autodealer. Volgens de agenten was de tiener met een auto door de pui naar binnen gereden. Toen hij probeerde te vluchten, trok een van de agenten zijn wapen. De jongen was op slag dood.

    • AP/Reuters