Politieacties verharden en treffen mogelijk Prinsjesdag en Sail

Actievoerende politieagenten op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France afgelopen juli
Actievoerende politieagenten op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France afgelopen juli ANP/Robin Utrecht

De politie breidt haar acties voor een betere cao de komende weken uit. De vier politiebonden hebben vanmorgen na een bijeenkomst besloten zes nieuwe acties voor te bereiden.

De voorstellen voor nieuwe acties zijn gekozen uit een lange lijst ideeën die de bond de afgelopen dagen heeft ontvangen van leden. Als na onderzoek blijkt dat de acties juridisch en praktisch uitvoerbaar zijn, zullen ze binnen enkele weken worden uitgevoerd, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Politiebond tegen NRC.

Dit zijn de voorstellen:

  • Werkonderbrekingen rond Prinsjesdag en Sail Amsterdam.
  • Medewerkers bij de vreemdelingenpolitie werken niet mee aan het uitzetten van afgewezen asielzoekers.
  • Medewerkers bij de afdeling Arrestantenverzorging stoppen met het vastleggen van persoonsgegevens en het maken van foto’s van aangehouden verdachten
  • Medewerkers bij de afdeling Korpscheftaken geven geen vergunningen voor schietsport en ook geen jachtaktes en beveiligingspassen.
  • Medewerkers bij de afdeling Communicatie geven geen persberichten meer uit en staan de pers niet langer te woord.
  • Politiemedewerkers sturen geen dossiers meer door naar het OM.

Update 16.45 uur: Fred Driessen, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van politiebond ANPV, zegt tegen persbureau ANP dat de politie geen hinderende actie zal voeren tijdens het botenevenement Sail Amsterdam. Wel willen agenten aandacht vragen voor de cao door ludieke acties. Ook willen ze “zichtbaar aanwezig zijn met onder meer spandoeken en flyers.”

Acties voor een betere cao

Sinds maart voeren de bonden de druk op minister Ard van der Steur (Veiligheid) voor een betere cao op door acties met steeds meer impact voor de burger en schatkist. Zo bekeurt de politie al maanden niet meer bij hardrijden en gingen door de politieacties dit weekend vijf eredivisieduels niet door.

Vorige week maandag begon de actie ‘géén spoed, geen politie’ waarbij agenten niet meer uitrukken voor meldingen zonder spoed. In de strijd voor een betere cao zouden de bonden volgens media mogelijk ook niet meer in actie komen bij sommige 112-meldingen, zoals na een ongeluk of een inbraak, maar dat voorstel is later ontkend.

Vanwege de verwarring daarover hebben de bonden nu besloten elk voorstel tijdig bekend te maken, aldus de Nederlandse Politiebond.

    • Freek Schravesande