Pakistaanse kindermisbruikers konden jarenlang hun gang gaan

Honderden kinderen uit één dorp werden misbruikt door een bende. De ouders werden gechanteerd, politie deed niks.

Boze moeders uit het dorp Husain Khanwala staan de pers te woord. Hun zoons, die zouden zijn misbruikt, zitten op de grond. Foto Mohsin Raza/Reuters

Pakistan is opgeschrikt door een groot kindermisbruikschandaal. Volgens functionarissen van de Pakistaanse kinderbescherming gaat het zelfs om het omvangrijkste uit de geschiedenis van het land.

Ten minste 280 kinderen, van wie sommigen niet ouder dan zes jaar, zijn in een dorp ten zuiden van de stad Lahore tussen 2006 en 2014 misbruikt door een bende. Ze chanteerden de ouders van de misbruikte kinderen met compromitterende video’s en zouden die ook aan internationale pornosites hebben verkocht. In totaal heeft de politie al 400 videofilms in beslag genomen.

Volgens de Pakistaanse krant The Nation werden de kinderen in sommige gevallen verkracht en ook gedwongen tot seks met elkaar.

Een tienjarige jongen zei een injectie in zijn rug te hebben gekregen, waardoor hij sloom werd. Daarna vergrepen verscheidene jonge mannen zich aan hem. Ook deze scène werd op video opgenomen.

Het misbruik had plaats in afgelegen velden of verlaten huizen. Een machtige lokale familie uit het dorp Husain Khanwala speelde een hoofdrol bij het misbruik, vertelden dorpsbewoners aan het persbureau Reuters. Via intimidatie en connecties met het gezag wist de familie het misbruik lang stil te houden.

De zaak kwam vorige week in de openbaarheid na protesten van wanhopige ouders, die het trage optreden van de politie tegen de bende hekelden. De ouders hadden soms bot gevangen bij pogingen tot aangifte.

Met geweld maakte de politie een einde aan de betoging. Maar de zaak trok de aandacht van de Pakistaanse media en ook via de sociale media ging de kwestie vervolgens snel het hele land rond.

De lokale justitie hield aanvankelijk vol dat het om een oude zaak van weinig belang ging en noemde de beschuldigingen volgens het Franse persbureau AFP „ongegrond”.

Premier Shabaz Sharif van de Punjab, de grootste provincie van Pakistan, heeft inmiddels onder druk van de publieke opinie een onafhankelijk onderzoek gelast. Zeven mannen zijn gearresteerd. Pakistans premier Nawaz Sharif, broer van Shabaz, moet zich nu in het nationale parlement verantwoorden wegens de zaak.

Saba Sadiq, hoofd van de kinderbescherming in de Punjab, omschreef de affaire als „het grootste schandaal begaan tegen kinderen uit de geschiedenis van Pakistan”.

Seksueel misbruik, met name van meisjes, ligt in Pakistan nog gevoeliger dan elders, omdat het de eer van de familie raakt, het hoogste goed in de conservatieve islamitische samenleving. Hoewel misbruik er net als elders voorkomt, wordt het meestal weggemoffeld. Als het in de openbaarheid komt, is de eer van de familie geruïneerd en zijn de huwelijkskansen van een meisje vrijwel verkeken.

Een andere reden waarom slachtoffers of familieleden van slachtoffers vaak afzien van aangifte bij de politie is dat de Pakistaanse justitie vaak zo corrupt is. Mensen met geld kopen politie, aanklagers en rechters om om vervolging te vermijden.

In plaats daarvan treedt de politie vaak hard op tegen de slachtoffers. Ook in dit geval. The Nation meldde dat een 13-jarige jongen werd opgepakt, omdat hij seks met een ander kind had gehad. Tegenwerpingen van zijn moeder dat hij zelf slachtoffer van de bende was, negeerde de politie. Volgens dezelfde krant uit Lahore liet justitie de hoofdverdachte na betaling van een hoge borgsom intussen vrij.

Op de sociale media lopen de reacties uiteen van afschuw en woede tot berusting over een schandaal, dat veel zegt over de aard van de Pakistaanse samenleving.

    • Floris van Straaten