Nieuw-Zeeland mag het zeggen: wat wordt de nieuwe vlag?

Beeld: New Zealand Government

Wordt het straks de Curly Koru, de Pikopiko of toch de traditionele zilveren boomvaren? Nieuw-Zeelanders kunnen zich vanaf vandaag buigen over veertig ontwerpen voor de nieuwe nationale vlag.

De Nieuw-Zeelandse overheid presenteerde vandaag een lijst van veertig ontwerpen, samengesteld uit ruim 10.000 inzendingen van de Nieuw-Zeelandse bevolking. Half september worden de vier beste ontwerpen gekozen door een panel, waarop het Nieuw-Zeelandse volk zich in 2016 mag uitspreken tijdens een bindend referendum: het nieuwe ontwerp of de huidige vlag.

Anders dan de Australische vlag

Op de huidige blauwe vlag is linksboven de Britse Union Jack te zien, die Nieuw-Zeelands lidmaatschap van de Britse gemenebest symboliseert. Rechts op de vlag staan de sterren van het sterrenbeeld Zuiderkruis uitgebeeld, net als op de vlag van Australië.

Wat vaststaat, is dat de nieuwe vlag niet te veel op de vlag van buurland en rivaal Australië mag lijken - zoals nu volgens velen het geval is. An sich hoeft dat geen reden te zijn voor een wijziging - ook in Australië klinkt de roep om een nieuwe driekleur.

Twitter avatar WON_AsiaPacific World Outback News New Zealanders get first look at new flag options.
http://t.co/a9LvdiVSPc #NewZealand http://t.co/WaXQLVyA00

Natuurlijk gaat het invoeren van een nieuwe vlag om meer dan onderscheid maken van grote broer Australië. Panelvoorzitter professor John Burrows ziet het als een nieuw hoofdstuk in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis, zo schrijft hij in een open brief aan het Nieuw-Zeelandse volk.

“Met de nieuwe vlag kan Nieuw-Zeeland zich als progressief land presenteren, dat in harmonie leeft met de natuur en zich bewust is van heden en verleden.”

Het te kloppen ontwerp: de zilveren boomvaren

In de geselecteerde ontwerpen komen een paar elementen regelmatig terug. Het Zuiderkruis blijft populair, maar ook de weergave van een golf zien we bij een aantal ontwerpen terugkomen.

De gedoodverfde favoriet lijkt een ontwerp te worden waar de zilveren boomvaren in is verwerkt. De plant is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland; onder meer het leger en het roemruchte nationale rugbyteam All Blacks dragen de varen op de kleding.

Het moge duidelijk zijn: de nieuwe vlag is een serieuze zaak. Toch konden veel creatieve Nieuw-Zeelanders het niet laten om hun humor in de strijd te gooien bij het insturen van een ontwerp. Zo werd onder meer een Kiwi (de vogel, niet het fruit) met laser-ogen, een Kiwi op een regenboog, een blauw vlak en een natuurlandschap met schapen ingestuurd.

Twitter avatar D_Shariatmadari David Shariatmadari This is definitely my favourite entry for the New Zealand flag redesign competition http://t.co/tzjBQp5fyq http://t.co/OtLwgImT3u
    • Sjoerd Klumpenaar