Opinie

    • John Kroon

Matige voetballers

Voetbal zonder politie, het kan dus. Voor een keer dan. Maar stel dat het vaker mogelijk is, een stadion zonder blauwe (straks witte) ME-busjes in de buurt, dan kan minister Van der Steur alvast één wens van de politievakbonden honoreren. Meer vrije weekends.

Rijst de vraag wat die agenten moeten gaan doen met al die vrije zater- en zondagen die ze zonder helm en knuppel kunnen besteden.

Misschien is voetballen iets voor ze.

Als de politie ergens versterking nodig heeft, dan is het óp het veld. Want met de prestaties van voetballende agenten is het matig gesteld.

Neem PSV Hermandad. PSV staat voor politiesportvereniging en Hermandad is een uit het Spaans overgewaaide, nu eens positief bedoelde en misschien daardoor wel in onbruik geraakte bijnaam voor de politie.

Hermandad is een Rotterdamse voetbalvereniging, die jarenlang alleen openstond voor politieagenten en hun familie. Haar sportieve ambitie is bescheiden: een stabiele derdeklasser te worden. Nochtans speelde Hermandad nimmer hoger dan de vierde klas. Een probleem in het verleden vormden de weekends waarin Feyenoord-Ajax op het programma stond. Dan was er zoveel politie bij de Kuip nodig, dat Hermandad amper een elftal op de been kon brengen.

Dat is opgelost door supporters van Ajax te verbieden naar die wedstrijd te gaan, nog altijd de meest effectieve maatregel tegen hooligans.

Toch heeft het voortbestaan van het 96 jaar oude Hermandad zodanig op het spel gestaan dat slechts door het openstellen van de club voor niet-agenten de ondergang kon worden voorkomen. Zij het dat alleen „nette mensen” welkom zijn, zo laat het bestuur weten.

Dat sluit hooligans alvast uit.

Dat er vorig jaar bij de wedstrijd tussen Rohda (Bodegraven) en Hermandad een scheidsrechter zodanig bedreigd werd dat de politie eraan te pas moest komen, was dan ook niet de schuld van Hermandad. Een supporter van Rohda had een dreigement op een rouwkaart geschreven.

De beste voetballers onder de agenten komen uit voor het Nederlands Politie Elftal. Maar daarvan houden de prestaties ook niet over. Vol ambitie ging dit team vorig jaar naar het EK, maar verloor achtereenvolgens van de politie van Bulgarije, Frankrijk en Tsjechië. Ondanks de aanwezigheid van enkele ex-profs in de Nederlandse selectie. Onder wie Arjan de Zeeuw, ‘speler van de eeuw’ bij Wigan Athletic, wiens transfer naar de politie in Engeland groot nieuws was. Former Wigan defender Arjan de Zeeuw turns detective, kopte de BBC.

Hooligans zouden natuurlijk de ideale, want vertrouwde tegenstander voor de politie zijn. Als zij eens het Nederlands Hooligans Elftal vormden? Dikke kans alleen dat die hooligans elkaar al vóór de wedstrijd de kleedkamer uitvechten en nooit aan voetballen toekomen. Wint de politie reglementair met 3-0. Toch nog een succes.

    • John Kroon