‘Marokkaanse rechters mogelijk omgekocht in Staatsliedenbuurtzaak’

Impressie van een portret van de 27-jarige Hamza B.
Impressie van een portret van de 27-jarige Hamza B. ANP / Aloys Oosterwijk

De rechtbank en het gerechtshof in de Marokkaanse havenstad Tanger zijn mogelijk omgekocht in de zaak tegen Hamza B., over zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse staatsliedenbuurt in 2012. Dat meldt Het Parool.

Dat zou staan in documenten die de Nederlandse overheid al maanden geleden aan de Marokkaanse autoriteiten zou hebben verstrekt. Zij hebben volgens Het Parool nog niet gereageerd. Tegenover persbureau ANP bevestigen bronnen het bestaan van de documenten.

De rechtbank zou voor 180.000 euro zijn omgekocht door de familie van B. Daardoor kreeg hij in december vorig jaar geen levenslang, zoals zijn twee medeverdachten in Nederland, maar twintig jaar celstraf opgelegd. Het gerechtshof zou 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden om de straf nog verder terug te brengen.

Het hoger beroep dient aanstaande donderdag. Advocaat Abdessamad Lemrabet, die de motoragenten bijstaat die na de liquidaties in de Staatsliedenbuurt werden beschoten, zou proberen het hof via een wrakingsbezoek van de zaak te halen, totdat de aantijgingen van corruptie zijn onderzocht. Dat had binnen een maand moeten gebeuren, maar de termijn is al bijna verstreken zonder dat er is gereageerd.

De voormalige zwager van Hamza B. zei eerder al tegen Het Parool dat rechters in Marokko zich hebben laten omkopen. Dat ging over een schietpartij in 2007 die de ex-zwager met veel geluk overleefde. Volgens hem was Hamza B. de dader.

“De rechtbank weet dat Hamza schuldig is, maar rechters zijn hier corrupt en laten zich omkopen.”

In Nederland levenslang

Abdil A. en Anouar B. zijn in mei van dit jaar tot levenslang veroordeeld tot levenslang vanwege de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord. Ook zij gaan in hoger beroep. Een andere verdachte is geliquideerd. Hamza B. vluchtte naar Marokko.

Op 29 december 2012 verandert de Staatsliedenbuurt in een scène uit een wildwestfilm. Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) worden doorzeefd door een kogelregen, afgeschoten met kalasjnikovs vanuit een auto. Ze bloeden op straat dood. Het doelwit van de aanslag, Benaouf A., ontkomt. Kogels worden teruggevonden in bomen, verkeersborden en in de slaapkamer van een kind. Als twee motoragenten een van de vluchtauto’s achtervolgen, worden ook zij onder vuur genomen. In totaal zijn tientallen kogels afgevuurd; er zaten kogels bij die op 300 meter afstand 6 millimeter dik staal kunnen doorboren.

    • Mirjam Remie