Historisch slaatje: astronauten eten voor ’t eerst ruimtesla

Screenshot van hét moment

Het smaakt een beetje als rucola. Lekker fris. Zo omschreven astronauten van het internationale ruimtestation ISS de blaadjes rode romanasla die ze vanavond mochten proeven. Een primeur: niet eerder werd groente in de ruimte geteeld en daar gegeten.

Twitter avatar Space_Station Intl. Space Station Live now astronauts taste space-grown lettuce for #NASAVeggie experiment in @ESA lab module… http://t.co/C7LVQGyw5P http://t.co/aqUEz21dKU
Twitter avatar Space_Station Intl. Space Station Crew tastes red romaine lettuce with oil & vinegar for #NASAVeggie study and #JourneyToMarshttp://t.co/C7LVQGyw5P http://t.co/YkB4xVmNuW
Twitter avatar NowThisGIF GIF The News Arguably the most monumental salad in the history of mankind. #NASAVeggie cc @NASA: http://t.co/RiudPPQl5D

Voor de NASA was het een belangrijke stap. Het aan boord telen van eetbare, verse groenten wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor verre bemande ruimtereizen, zoals de missie die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vanaf 2030 wil ondernemen naar Mars. Mooi meegenomen: het door astronaut Kjell Lindgren benoemde psychologische effect. “Het is heel leuk om omringd door aluminium en kunststof groene groeiende dingen te zien.”

De romanasla werd mede mogelijk gemaakt door Orbitec, een bedrijf dat een speciale ruimtekas ontwikkelde, de ‘Veggie’. Uit eerdere experimenten was gebleken dat de groente uit die kas eetbaar was. Paul Zamprelli van Orbitec legt in het filmpje hieronder meer uit:

Het grote moment werd als volgt aangekondigd vanuit NASA’s centrum voor bemande ruimtevaart: “Houston, de crew is klaar om Romeinse sla te consumeren.” Natuurlijk wel met olie en azijn.

Dit bericht wordt zo snel mogelijk aangevuld met een video van het historische moment.