Kunstroof bij Philips komt nu pas aan het licht

Een kunstroof is bewust in nevelen gehuld gehouden. Of er werkelijk een Rembrandt bij zat, is maar de vraag.

Bij een inbraak in een villa van Philips NV in Eindhoven heeft vorig jaar maart een grote, met veel raadselen omgeven kunstroof plaatsgevonden. De zaak is stilgehouden door politie en justitie. Afgelopen zaterdag schreef De Telegraaf erover.

De krant berichtte over een rechtszaak morgen in Den Bosch, waar een 60-jarige man uit Eindhoven terechtstaat op verdenking van heling. De man bood in oktober vorig jaar een bij de roof buitgemaakte klok en een schilderij te koop aan, bij de huismeester van de villa. Op het doek is volgens De Telegraaf Titus afgebeeld, de zoon van Rembrandt.

Of het gestolen portret door Rembrandt zelf is geschilderd, zoals De Telegraaf meldt, is twijfelachtig. Het Eindhovens Dagblad heeft vandaag een foto van het schilderij gepubliceerd. Deze foto zou afkomstig zijn van de man die morgen terechtstaat. Het schilderij staat erop afgebeeld, net als de gestolen klok.

Het gestolen schilderij staat afgebeeld in de oeuvrecatalogus van Rembrandt die Abraham Bredius in 1936 samenstelde. Daar wordt het omschreven als „Portret van een knaap”, behorend tot een particuliere collectie. Daarna lijkt het schilderij uit de literatuur verdwenen te zijn, wat waarschijnlijk betekent dat het sindsdien aan een tijdgenoot wordt toegeschreven.

De Rembrandt-deskundigen Gary Schwarz en Ernst van de Wetering lieten dit weekeinde weten geen Titus-portret van Rembrandt te kennen in bezit van Philips. Vanmorgen waren beide deskundigen niet bereikbaar voor commentaar.

De woordvoerder van Philips NV wil geen mededelingen doen over het schilderij „zolang de zaak onder de rechter is”. Hij wil ook niet zeggen of het schilderij inmiddels eigendom is van de verzekeringsmaatschappij, zoals Eindhovens Dagblad meldt. Volgens de krant heeft de verzekeraar inmiddels twee miljoen euro uitgekeerd aan Philips.

De kunst werd gestolen uit stadsvilla De Laak, het vroegere woonhuis van oud-bestuursvoorzitter Anton Philips. Sinds de jaren tachtig is het pand eigendom van Philips NV. De multinational gebruikt de zwaar beveiligde villa voor representatieve doeleinden, zoals ontvangsten van de Raad van Bestuur.